КОСМЕТСКЕ РЕКЕ
Три бистре сестре и бели брат

Простор Косова и Метохије, са површином од 10.886 квадрaтних километара, веома је богат изворима и воденим ресурсима. Занимљиво је да водени сливови са Космета иду у три мора: Јадранско, Црно и Егејско.

Лепоту и богатство река на КиМ  чине посебно три Бистрице у Метохији: Пећка, Дечанска и Призренска, које се уливају у Бели Дрим, најсевернију реку у Метохији, која отиче према југу и улива се, преко Албаније, у Јадранско море.

У српском народу ове реке су опеване као „три сестре“ Бистрице које се уливају у „брата“, познатог као Бели Дрим, највећи извор на Косову и Метохији.

Водени токови на КиМ се већим делом, са око 51 одсто територије, уливају у Црно море, Јадранско море одводи воде са 43 одсто површине, а Егејско преосталих шест одсто.

Три главна дренажна слива подручја (Бели Дрим, река Ибар и Лепенац) сусрећу се једни са другима, приближно на 16,5 км западно од Урошевца, у катастарској зони Будакова, општина Сува Река. Буквално вододелница се налази на Дрманској планини, на 1.359 метара надморске висине. Са ове тачке на овој планини вода се слива, извире и тече у три правца, ка три мора: Јадранском, Црном  и Егејском.

Друге важне реке на Косову су Ситница и Биначка Морава. Косово такође има крашких извора, термалних и минералних извора, глацијалних долина и природних и вештачких језера.

Све три Бистрице, као и Бели Дрим, „хране“ се снегом са Проклетија, док Призренска Бистрица воду добија и са шарпланинских висина.

Пећка Бистрица, одводњава северне падине Богићевице, источне падине Мокре горе, као и јужне стране Хајле и Штедима. Она се пробија кроз познату Руговску клисуру, дугу шест километара, са местимично вертикалним странама и дубоку преко хиљаду метара. Дужина њеног тока је 62,4  километра.

Дешавало се да одрони изнад ове реке створе вештачка језера, која би се излила и нанела штету у Пећи, као што је то било 1926 године, а потом и 5. фебруара 1937.

Дечанска Бистрица, дужине 53 километра, припада западној Метохији. Река настаје на јужним падинама планине Богићевица, која је део Проклетија. Тече северно од врха Ђеравица (највиши врх Србије, 2.656 метара). У горњем делу тока зове се Кожњарска Бистрица и прима воду из бројних потока. Река потом скреће на југоисток, где је у планинама усекла дубоки кањон, назван Дечанска клисура. На излазу из клисуре Дечанска Бистрица тече поред манастира Високи Дечани, па наставља ка истоку кроз густо насељену област око градића Дечани. Река се као десна притока улива у Бели Дрим.

Снага горњег тока искоришћена је у хидроелектрани Кожњар, изграђеној 1947. године.

 

Текст и фотографије  Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању