САБОР У ГУЧИ
Труба је чудо

Уз звуке саборске химне „Са Овчара и Каблара“ и прангије, саборску заставу је подигао домаћин овогодишњег Сабора, професор др Драган Станић, који је том приликом и рекао: „Српска  труба је чудо!“ . Центар Гуче поново је био пун гостију, учесника, музичара… Наравно, посећеност није била као ранијих година, али то се и очекивало с обзиром на ситуацију са пандемијом. На Сабору је претходних година наступало више од хиљаду учесника у програму, а окупљало се и више десетина хиљада гостију из земље и иностранства. Организатори су се ове године потрудили да предузму све неопходне превентивне мере против ширења ковида 19, па су и контроле сабораша биле појачане. Сви који су желели да стигну у Гучу морали су да покажу потврду да су прележали корону, или потврду о вакцинацији, или негативни ПЦР тест. На пунктовима у околним градовима могли су да ураде и бесплатно тестирање.

Све то није омело публику и учеснике да уживају у целодневним програмима, који су се завршавали дубоко у ноћ, а Гуча је овога августа понудила стварно богате и разноврсне садржаје.

Прве вечери гостима се поклонио Дејан Петровић, велики мајстор трубе, са својим Биг Бендом. Концерт трубачког оркестра Данијеле Веселиновић у пратњи Јелене Урошевић (виолина) и Неде Николић (фрула) такође је одушевио публику, која је уз узвике „ Још, још“! враћала уметнице неколико пут на бис.

На главној позорници концерт су одржали и победници 59. Драгачевског сабора „Тимочки весељаци“ – Елвис Бајрамовић и Синиша Станковић. Посебно узбуђење су приредили финалисти овогодишњег надметања, који су се за престижне награде борили последњег дана манифестације, у  недељу 15. августа.

Куриозитет овогодишњег Сабора је свакако концерт који су на главној позорници на стадиону одржали хор и симфонијски оркестар РТС-а, под управом Бојана Суђића. Маестро је репертоаром унео новину у ово традиционално саборовање, када су се долином Бјелице разлегли звучи  „Кармина Буране“ и „Марша на Дрину“ уз вијорење српске заставе.

После њих је засвирао и „амбасадор Гуче“, мајстор трубе Бобан Марковић са сином Марком. Концертни спектакл приредио је Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“, из Грачанице, а уз њихову музику расплело се и велико народно коло.

Програм Драгачевског сабора је употпуњен и Сајмом књига, као и ликовном изложбом у Музеју трубе. У прелепом дворишту овог Музеја одржана је и промоција књиге „Добрица Ћосић и политика“, поводом 100 година од рођења нашег познатог академика. О књизи је говорио сам аутор, професор др Зоран Аврамовић, социолог културе.

Популарни Гуча Фест, да подсетимо, нашао се и на интернет- страници популарног магазина „National Geographic“ међу десет најважнијих догађаја у свету, а 2020. је уписан на листу Нематеријалног културног наслеђа Србије. „Илустрована Политика“ је годинама уназад, практично од самог оснивања, била покровитељ ове манифестације.

С. Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању