СВЕТ, АМСТЕРДАМ
Ухапшен Брат број три

Светске агенције су јавиле да је на аеродрому у Амстердаму ухапшен човек кога стручњаци за трговину наркотицима стављају у ред нарко-величина  попут чувеног Мексиканца Хоакима Гузмана званог Ел Чапо и Колумбијца Пабла Ескобара. Реч је о рођеном Кинезу и канадском држављанину Це Чи Лопу (57) који је на челу Синдиката Сем Гор (на кантонском језику значи „Брат број три“ што је један од Цеових надимака), неспорно највеће организације за трговину дрогом у историји Азије. Пре хапшења, Це је био један од најтраженијих бегунаца на свету, против кога је вођена међународна истрага на челу са Аустралијског савезном полицијом (АФП), а у Холандији је ухапшен по Интерполовој потерници.

Процењује се да трговина метамфетамином произведеним у Азији доноси годишњи приход између 30 и 61 милијарду долара, а Сем Гор, којег понекад називају и „Компанија“ је у тој трговини главни играч.

Цеов синдикат се оптужује да води царство за производњу синтетичких дрога у великим деловима непроходних џунгли у Мјанмару, у региону  где  се води грађански рат и који је још под контролом сукобљених војски и милиција, што су све идеални услови да се од закона лако сакрије идустријска производња наркотика.  Одатле Сем Гор синтетичке дроге лако пребацује у регион,  у Бангкок, али и даље у Аустралију и Јапан.

Према сажетом документу који је сачинио званичник директно упознат са истрагом а поделио са Си-Ен-Еном, Сем Гор има оперативце широм света, од Јужне Кореје, преко Енглеске до Канаде и Сједињених Америчких Држава. Сем Гор је описан као „мрежа слична тријади“, организацији какве имају кинеске банде које делују у Азији и Северној Америци, али су од њих мобилније и динамичније.

Постојање Сем Гора откривено је 2016, након што је тајвански трговац дрогом ухапшен у Јангону, у Мјанмару.  Полицијске истраге које су уследиле откриле су да је организација зарађивала између осам и 17,7 милијарди долара годишње.  Сем Гор користи законски недвољно регулисане коцкарнице у југоисточној Азији за прање великог дела те зараде. Потерница за Цеом расписана је 2019. године.

Сумњало се да је Це свој мултимилијардерски посао водио из Хонгконга, Макаоа и југоисточне Азије. Често су га обезбеђивали тајландски кикбоксери, а кружи прича да је у једној ноћи у једној коцкарници у Макау изгубио 66 милиона долара. Али његове име, нити постојање, није било јавно објављено док Ројтерс пре две године није објавио своју истрагу, наводећи да је Це најтраженији човек у Азији. Ројтерс је цитирао процене Уједињених нација, према којој су приходи Цеове „Компаније“ само од продаје матамфетамина  у 2018. износили 17 милијарди долара.

Хапшење у Амстердаму на путу за Канаду није Цеов први контакт са лисицама. Проглашен је кривим за трговину опојним дрогама 2000. године и одлежао је девет година у затвору. Сви детаљи овог случаја нису доступни јавности, јер је и даље запечаћен, али поуздани извори кажу да је пуштен 2006, да је потом отишао у Канаду одакле се преселио у Хонгконг. Аустралијски медији су Цеово хапшење оценили као најважније у коме је учествовала АФП у последњих двадесет година.

 

ПИШЕ М. СТАМАТОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању