Не бацај у поток!
УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ НА ЗЛАТИБОРУ

Наша чувена дилема – где са ђубретом – која је увек решавана изјавом  „баци у поток” не би ли га вода однела и тако постало туђ проблем, почела је да нас сустиже и враћа се у виду све већег загађења животне средине. Срећом, на Златибору, нашој најпосећенијој туристичкој дестинацији размишљају у другом смеру, корак испред других. Као што су знали да пројектом „Голд  гондоле” осигуравају туристичку будућност ове прелепе планине тако већ неколико година уназад размишљају о истој будућности кад је у питању свест људи о заштити животне средине. У сарадњи са Владом Шведске почели су да реализују пројекат примарне селекције отпада, не би ли заштитили оно највредније што имамо за будуће генерације – незагађене реке и чист ваздух.

Управо недавна посета новинара изабраних медија овој планинској лепотици, када су нам домаћини били Културни центар Златибор, општина Чајетина, њен председник Милан Стаматовић и председник Скупштине општине Арсен Ђурић, као и Туристичка организација Чајетине, уверио  нас је да се овде планира десет корака унапред. Све оно што се замера Златибору због убрзане градње, а у контексту заштите животне средине, објаснио нам је председник Милан Стаматовић.

– Нудимо људима управо то, „град на планини” који захвата свега  један и по одсто територије општине –започео је Стаматовић,– а све остало 98,5 посто је лепота и здравље, чист ваздух, незагађене воде, прелепи пашњаци, ливаде, а тако ће и остати. Пејзажи које ћемо заштити и новим пројектом сепарације, одлагања отпада на самом месту настанака, који планирамо већ скоро пет година, након свих едукација почео је са реализацијом пре месец дана. Дакле, све таксе и оно што пуни буџет из те градње на Златибору је заправо разлог због кога можемо да се упустимо у овако обиман и скуп пројекат који радимо у сарадњи са Владом Шведскe. Јер домаћини су овде сагласни у једном, а то је да све што се чини у корист заједнице увек наилази на безрезервну подршку па и у најмањем засеоку. Зато мислим да ћемо имплементирати до краја успешно овако обиман пројекат јер се ради о еколошкој будућности, богатству природе коју чувамо за поколења– рекао је Стаматовић за „Илустровану Политику“.

Све у вези еколошког пројекта нам је подробније испричао Срђан Пантовић директор Комуналног јавног предузећа Златибор из Чајетине када смо посетили саму локацију „Рециклажно двориште” где ће се вршити коначна сепарација и одвајање отпада уз претовар и слање на централну депонију „Дубоко”. На самом почетку рекао је да последњих пет година учествују у пројекту са Владом Шведске, па су поред стручне помоћи добили и донацију у виду канти за једну смећару.

– Ми смо пре годину дана усвојили  локални план управљања отпадом, којим је предвиђено да се на територији општине Чајетина крене у примарну селекцију отпада – објашњава Срђан Пантовић. – Почели смо пре месец дана са имплементацијом пројекта и мислимо да ћемо до пролећа идуће године „увести” све кориснике на територији наше општине  у третман примарне селекције.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању