Правило доњег веша
ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ

Разговори с децом о поверењу, сагласности и границама тела требало би да постану део свакодневног живота од најранијих дана. Сазнања из психологије и развојне педагогије указују на то да је важно да се деца подстичу да препознају своје границе и да се осећају сигурно изражавајући своје жеље и очекивања, а да им рано информисање и образовање о овим темама помажу да развију самопоуздање, поштовање према себи и другима, те да се осећају сигурније.

Уколико ви још нисте сигурни да о овој теми треба разговарати са предшколцем, да вас подсетимо на статистику која је приближно слична у целом свету: свако пето дете до своје 18. године проживи неки облик сексуалног злостављања. Починитељи су најчешће људи којима дете или породица верује: 50 одсто починитеља су родитељске фигуре или први сродници (више од 30 одсто су родитељи), 15-20 одсто су блиска родбина и блиски пријатељи породице, 20-25 одсто су фигуре ауторитета попут наставника, васпитача, тренера, вероучитеља, особа којима је дете поверено на чување, а мање од 10 одсто су то деци непознати људи. Деца су највише у опасности од сексуалног злостављања у узрасту од седме до 13. године, а више од петине деце је сексуално злостављано пре осме године живота.

Сетимо се само да је у мају 2023. године обелодањено да је у Оџацима ухапшена особа која је у вртићу сексуално искоришћавала и злостављала децу предшколског узраста. Против педагошког асистента подигнута је оптужница због пет кривичних дела обљуба злоупотребом положаја и 29 кривичних дела недозвољене полне радње и кривичног дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију. А на самом крају године је Војвођански истраживачко-аналитички центар објавио исповест мајке чијег сина су са непуне четири године злостављали њени родитељи док је она била трудна!?

Злостављање може да се деси детету било ког узраста, пола, друштвеног сталежа или религије. За свега 10-15 одсто случајева се сазна, а тек 1-2 одсто буду процесуирани. Просечно време које прође од почињења злостављања до разоткривања је 10 до 16 година.

„Разни су облици сексуалног злостављања. Почев од излагања неадекватним садржајима, што је сад у онлајн окружењу још израженије, преко различитих неадекватних додира, до коначно, силовања и пенетрације. Чешће девојчице уочавамо као злостављане него дечаке јер је стигма на дечацима већа због идеје о хомосексуалности и свега што прати ту табу тему“, објашњава Анеса Вилић, гешталт психотерапеуткиња под супервизијом и активисткиња за очување менталног здравља деце и младих.

Анеса додаје да додатну опасност данас представљају интернет предатори који кроз контакт са децом путем друштвених мрежа и различитих мрежних игрица настоје да заведу дете. У прилог томе говори статистика из истраживања које је спровела Поликлиника за заштиту деце и младих Града Загреба (а која је примењива и за све друге државе у региону) која каже да је 35 одсто младих  отишло на сусрет са непознатом особом коју је упознало путем интернета, док њих 60 одсто размењује сексуално експлицитне садржаје са другим људима на интернету.

 

Пише Александра Петровски

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању