Без консензуса прошла први круг
ЗБОГ ПРИШТИНЕ САВЕТ ЕВРОПЕ УЧИНИО ПРЕСЕДАН

Комитет за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе дао је, 27. марта, на седници у Паризу,  позитивно мишљење поводом захтева Косова да постане члан ове организације, тако што је на гласању 31 посланик гласао за, четири су била против, а један уздржан. 

Два гласа против била су од посланика Србије, а по један глас против из БиХ и Црне Горе, док је уздржан био грчки посланик Алексис Ципрас. 

На састанку комитета у Паризу гласало се за извештај грчке посланице Доре Бакојани у којем је стајала препорука да Косово буде примљено у СЕ. Следећи корак је да се захтев Косова да постане члан СЕ размотри у пленуму ПССЕ и да се и тамо обави гласање, а заседање овог тела се очекује 18. априла. Коначну реч о томе да ли ће Косово постати члан Савета Европе даће Комитет министара СЕ. 

„Након расправе у којој смо учествовали и изнели своје ставове, а то је да Косово није држава, и никада неће бити, и да је КиМ саставни део Србије, да се на КиМ крше људска права, да су погазили међународно право и да нису испуњена сва три услова које је Бакојани навела пре две недеље, иста је окончана тако што је извештај усвојен са 31 гласом за“, изјавила је  након седнице у Паризу Биљана Пантић Пиља, шефица српске делегације у ПССЕ. 

Изгласавање у Комитету 27. марта je показaло да Приштина и даље има јаке пријатеље у међународној заједници, пре свега у Немачкој и САД, али да је овде ипак фокус на европским државама којима је стало да Косово угурају у Савет Европе мимо свих процедура. 

Ту долазимо до чињенице да се због Косова праве преседани, да се доносе одлуке које су неупоредиве са другим ситуацијама. 

Иначе, у Савету Европе је  крајем прошле године објављен извештај еминентних правника који је указао на недостатке које Косово има у погледу испуњавања критеријума за чланство у Савету Европе. У том извештају јасно је указано да постоје проблеми у владавини права и поштовању људских права због којих Косово не може да постане члан Савета Европе док се та ситуација не поправи.

 

Пише Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању