Адренални умор – шта је то?

„У последње време сам некако успорио, осећам чак и слабост мишића, тромост, раздражљивост, смањен ми је либидо и није ми ни до чега. Морам да напоменем да сам у златним четрдесетим годинама, када би требало да будем на врхунцу снаге, али некада осећам толики стрес у току дана као да сам пред нервним сломом. Пријатељи ми кажу да патим од адреналног умора. Молим вас да ми кажете шта је то?“

Адренални умор је епидемија која потреса човечанство већ дуже време. Подразумева хронични умор, смену фаза преједања и гладовања, испијања шољица кафе у току дана да бисте се вратили у „брзи ритам“, налет вечерњег адреналина и његову последицу – неспавање. Чак вам је и либидо смањен и ви сте потпуно сексуално незаинтересовани? Биће да су криви хормони надбубрежне жлезде који помажу телу да управља стресом. Њихов појачан рад је често превелики терет за „капице“ на врху бубрега и отуда тај осећај да вам се умор увукао у кости.

Срж надбубрежних жлезда лучи адреналин и норадреналин који убрзавају рад срца, дижу крвни притисак и припремају тело за борбу са стресом. Подешавање на фазу „животног елана“ је неопходно, али није ни тешко.

ПОВЕЖИТЕ СЕ СА ПРИРОДОМ – Вероватно читавог дана боравите у непроветреним просторијама које имају пуно вештачког светла. Што чешћи излазак у природу много ће вам помоћи. Довољно је бити у природи 15 минута дневно да се напуне ваши резервоари енергије. Опуштање и смиреност коју ћете осетити у природи, смањиће лучење хормона стреса. Свеж ваздух и дневно светло ће вас разгалити.

СМАЊИТЕ „БУРУ“ У СЕБИ, тачније не доживљавајте ствари трагично јер од овог синдрома чешће оболевају људи који све успоне и падове у животу доживљавају негативно или са дозом страха и сумњичавости па су тако под сталним стресом. Адренални умор настаје због претераног рада сржи надбубрежних жлезда тако да оне стално луче адреналин, али и коре надбубрежних жлезда које луче кортизол током сталног стреса. На тај начин се жлезде исцрпе и надбубрежна жлезда више не производи довољно хормона који регулишу важне процесе у организму. Тако вам најлакше слаби имунитет.

ПИЈТЕ ЧАЈ ОД СЛАДИЋА – он подиже енергију у организму. Довољно вам је 3,5 дл овог чаја дневно. Слаткастог је укуса и то је адаптогена биљка која нормализује функције организма па и рад преоптерећених надбубрежних жлезда.

СПАВАЈТЕ ДУЖЕ – викенд је створен за ремонт! Адреналне ћелије се опорављају док ви спавате, а идеално време за то је између 6 и 9 сати сваког јутра. Преспавајте овај период бар викендом јер је то начин да се адреналне жлезде мало врате у нормалу.

ИГРАЈТЕ ИГРЕ СА КАРТАМА – у вечерњим сатима је препоручљиво смирити преоптерећене адреналне жлезде па пола сата неке игре са картама није на одмет, кажу истраживачи са Харварда. Картање ће вам „скренути мисли“ и омогућити да заборавите на актуелне бриге, а жлезде ће смањити пумпање стресног хормона кортизола.

ПРОВЕРИТЕ НИВО ВИТАМИНА Б 5– овај витамин Б5 (пантотенска киселина) је градивни материјал важног молекула коензима а који помаже адреналним жлездама до добију енергију из хране. Под утицајем стреса он бива „прогутан“, па га треба надокнадити. Дневна доза која је неопходна да се опоравите за недељу дана је 50 мг, али о томе се посаветујте са лекаром.

Наставак прочитајте у броју 3124.