Наш „Галеб“ у светском јату
АЕРОМИТИНГ У ШТАЈЕРСКОЈ

Аеромитинг „Ерпауер 2022“ одржан је 2. и 3. септембра и навећа је овогодишња смотра ваздухопловства те врсте у Европи, на којој је учествовало преко 200 најразличитијих војних и цивилних вазудхоплова – авиона, хеликоптера, једрилица, историјских, најмодернијих, акробатских група, падобранаца, балона – из 20 држава. Уз више од 50 авона и хеликоптера аустријских оружаних снага као домаћина, и бројне и увек арактивне „Ред бул“ флоте пред 300.000 гледалаца (збирно оба дана) наступиле су увек најатрактивније акробатске групе авиона: из Италије „Фреће триколори“ на авионима „Ермаки МБ339“, швајцарска „Патроли свис“ на „Ф-5 тајгер“ , хрватска „Крила Олује“ на турбоелисним „Пилатусима ПЦ-9“. Појединачно или у групи наступи моћних савремених борбених авиона  „Јурофајтер Тајфун“, атрактивно обојених и још атрактивније приказаних грчких и белгијских Ф-16, мађарског „Саб Грипен“, одушевили су публику као и наступи и „оперативни прикази“ најразличитијих хеликоптера…

Посебан сегмент – у оквиру кога је приказан и „Галеб“ – представљали су рестаурирани авиони „олдтајмери“ као летећи сведоци традиција на којима почива савремено ваздухопловство. На небу изнад Штајерске посетиоци су могли да виде у лету чувени „Месершмит 262“, први млазни авион који је ушао у оперативну употребу далеке 1944; шведски „Саб Дракен“ који је наступио заједно са „Галебом“; из флоте „Ред бул“ авијације „Корсер“ чувени амерички палубни ловац из Другог светског рата, П-38 „Лајтинг“ двотрупи ловац познат под надимком „Дворепи ђаво“, бомбардер Б-25… Међу бројним авионима, хеликоптерима и другим садржајима изложеним на земљи за разгледање, несумњиво највећу пажњу је побрао велики кинески модерни транспортни авион, четворомоторац „Y-20 Кунпенг“ коме је то била прва посета неком догађају у Евопи – ако изузмемо када је флота од шест авиона овог типа испоручила компоненте ПВО система ФК-3 Србији и самом својом појаваом изнад европског континента изазавала приличну пажњу ваздухоповне заједнице.

Пилоти који су приказали “Галеб” пред аустријском, и не само аустријском – на “Ерпауер” долазе поклоници авијације и ваздухопловни професионалци из целог света –  такорећи су његови вршњаци, обојица 57-годишњаци, припадници 37. класе РВиПВО и колеге и пријатељи од првог разрада Ваздухопловне гимназије “Маршал Тито” у Мостару. Драган Злокас и Саша Ристић су пробни пилоти – а то постају су само најбољи од најбољих, а били су и чланови некадашње акробатске групе РВиПВО “Летеће звезде” које су летеле на “Супер галебовима” и касније цивилне групе “Старс” из Новог Сада. Саша истиче да је организатор “Ерпауера 2022” био одушевљен учешћем “Галеба” и позвао их да “обавезно дођу” на наредни догађај који је планиран за лето 2025. Занимљиво је да је у делу свог наступа “Галеб” летео у пару са шведским авионом Ј-35 “Дракен”, такође олдтајмером из приближно истог временског периода.

 

Текст и фотографије Салингер Игор

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању