SAGA O „PUTINOVOJ PALATI“
Afera koja (ni)je uzdrmala ruskog predsednika

Advokat Aleksej Navaljni (44) uhapšen je na moskovskom aerodromu „Šeremetjevo“ po sletanju iz Berlina, 17. januara.  Vraćao se sa petomosečnog lečenja zbog navodnog trovanja hemijskim otrovom „novičekom“. Uhvaćen je i odveden u zatvor jer je, po moskovskim zvaničnicima, prekršio uslovnu kaznu od tri i po godine koju je zaslužio zbog pronevera.

Dva dana potom, Navaljnijev Fond za borbu protiv korupcije (FBK) objavio je dvosatni dokumentarni film, zajedno sa rezultatima njegovog istraživanja, pod nazivom „Putonova palata“. Film je na Jutjubu u jednom danu pogledalo 22 miliona ljudi, za tri dana već je imao preko sto miliona pregleda.

U dokumentarcu se govori o razgranatoj korupcijskoj šemi povezanoj, kako se navodi, s Putinovom nekretninom vrednom 1,4 milijarde američkih dolara. Navodno se Putin na početku svog mandata dogovorio s ruskim oligarsima i biznismenima milionerima da „doniraju“ deo svojih prihoda u investicionu kompaniju, a da se zatim 35 odsto tog iznosa prebaci na poseban račun u Švajcarskoj. Od tog novca sagrađen je Putinov dvorac.

Očekivano, FBK nudi i detaljan prikaz dvorca i spolja i iznutra, kao i imanja oko njega. Istina, FBK ne tvrdi da su njegovi članovi bili na licu mesta, već kaže da su od podizvođača dobili detaljne nacrte građevine, kao i popis kupljenog nameštaja i fotografije uzoraka na podovima. Uz pomoć prikupljenih dokumenata i fotografija izradili su 3D model enterijera.

Tim FBK tvrdi da su troškovi izgradnje otišli u nebo zbog stalnog renoviranja. Odmah na početku su se pojavili problemi sa ventilacijom i visokom vlagom, zbog čega su oštećeni i uništeni mnogi delovi luksuznog enterijera.

Prema nacrtima, sama palata je površine od skoro 18.000 kvadratnih metara, nalazi se u parku od 68 hektara, a veličina imanja je i do sto puta veća, 39 puta veća od Monaka. Sve to nalazi se na rtu Ikodopas, u blizini crnomorske luke i banjsko-turističkog centra Gelendžik. Imanju je, navodno, pripojeno i zemljište koje pripada Federalnoj službi bezbednosti (FSB), veličine 70 kvadratnih kilometara.

„Ovo je poput države u državi u kojoj vlada večni car“, čuje se Navaljnijev glas u filmu. – Napravljena je tako da niko ne može da joj priđe s kopna, mora ili vazduha. Hiljadama ljudi koji rade u palati zabranjeno je da donesu čak i mobilni telefon s kamerom, ali mi ćemo zaviriti u unutrašnjost.

 

PIŠE M. STAMATOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju