Доктор за четворке
АКУШЕР ДР ДЕЈАН ФИЛИМОНОВИЋ

 

Четворке су права реткост и у свету, а не само код нас, па статистике кажу да зачеће природним путем четири ембриона долази на 800.000 једноструких трудноћа. Недавно се управо то догодило у Србији а срећу да пре два месеца породи мајку која је добила четири девојчице имао је наш прослављени гинеколог професор др Дејан Филимоновић, начелник Одељења високоризичних трудноћа у ГАК „Народни фронт“ и редовни професор на Медицинском факултету у Београду.

Доктора сада већ у народу популарно зову и ‘доктор за четворке’. И то с разлогом, јер то што се њему догодило у богатој акушерској каријери, ретко коме се догађа.

– Недавно сам био на неком путу када је почео да ми звони телефон и то непрестано. Звале су ме колеге један за другим и говориле: „Јуре те неке четворке“ – каже кроз осмех др Филимоновић, почевши причу о свом богатом професионалном искуству. – Наиме, мајка која је носила четворке у медијима је прочитала да сам ја као доктор већ порађао четворке и хтела је само код мене да дође. Циљано је тражила да јој водим трудноћу и да је породим. Почели смо да сарађујемо и ја сам желео да она има потпуно поверење у мене, да иако има мултифеталну трудноћу, да је одржава код куће јер ја не волим да хоспитализујем без потребе. Она је била у тридесетим годинама и већ она и муж имају једно дете. Питао сам је да ли хоће да урадимо ембрио редукцију, јер је ризик за овакву трудноћу превелик али она ми је рекла да она и супруг желе четворке, да чак желе да имају седморо деце. Виђали смо се једанпут у три недеље. Срећом, све се добро одвијало али четворке ми порађамо у тридесет другој недељи трудноће, па су ризици велики. Три бебе су на порођају биле тешке по килограм а једна 800 грама и све су, након рођења пребачене у Завод за превремено рођену децу јер они имају одличне услове за негу превремено рођених беба. Мислим да су сада већ бебе отишле кући.

Још као млад лекар сте имали велики изазов са једним четворкама које су се буквално задесиле на клиници „Народни фронт“, где радите од самог почетка?

– Да, биле су то моје прве четворке. Као млад лекар сам породио мајку која је дошла из Црне Горе да се породи овде у Београду и на свет донела четири дечака. Било је то чудо над чудима у то време. Замислите тог Црногорца који одједном добије четири сина. Има томе двадесет година и са том породицом сам временом изгубио контакт. Сећам се само да је тада њихов отац са рођацима стигао са четири бела мерцедеса да одведу дечаке из болнице кући, у Улцињ. Била је то права атракција. И пре три, четири године сам породио једну трудницу са четворкама из Суботице. Од самог почетка сам пратио њену трудноћу и дан-данас сам са њима у контакту. Шаљу ми фотографије, честитају Нову годину и Ускрс, и лепо напредују.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању