Пчелињи производи за здраве и болесне
АПИТЕРАПИЈА

Почетак зиме је време када треба посебно водити рачуна о имунитету, било да су у питању прехладе, вируси, грип и друга обољења а апитерапија, препарати од меда и остали пчелињи производи посебно се препоручују као превентива.

Осим као превентива ови препарати помажу и у лечењу многих болести због позитивних својстава које имају на цео организам. О томе како се користе и о најновијим истраживањима пчелињих производа разговарали смо са прим. др Јасенком Васић-Вилић спец. радиологије са ВМА и чланом стручног тима за радиологију, а др Васић је уједно и председница Удружења апитерапеута „Апис“.

Како сте почели да се интересујете за лековита својства пчелињих производа?

– Апитерапија је један од најстаријих начина лечења. Користили су је сви древни народи. У будистичкој фармакопеји од пре 4000 година мед се помиње као лековито средство код дизинтерије, у истребљивању глиста, у козметици, као средство које продужава живот. За лековитост прополиса, меда и воска су знали су у Асиру, Месопотамији, користили су их Скити, Словени, Трачани, Илири. О пчелињим производима и њиховим лековитим својствима писали су Аристотел, Гален, Хипократ, Авицена… У проучавању традиционалних начина лечења, вековна искуства са лечењем пчелињим производима чинио ми се као најприроднији приступ болестима и њиховој превенцији. Читајући о пчелама и пчелињим производима остала сам задивљена њиховим савршенством. Почетком прошле деценије код нас је почело веће занимање за апитерапију и ја сам дошла у додир са књигом „Апитерапија“ Стојмира Младенова, бугарског лекара и апитерапеута, као и са људима који су имали иста интересовања као ја. Од тада апитерапију интензивније проучавам и примењујем.

Постали сте и председник удружења које организује курсеве апитерапије са запаженим резултатима?

– Апитерапијско удружење „Апис“ чији сам председник, једном годишње за своје чланове одржава курс апитерапије на Факултету ветеринарске медицине. Нове чланове подучавамо основама, а старији и искуснији чланови међусобно несебично размењују сопствена искуства. Наши чланови су за своје препарате и иновације добили многа признања и медаље. Учествовали смо на међународном конгресу о пчеларству и пчелињим производима у Сарајеву 2022. Предавања су била запажена од стране учесника па смо били позвани да иста предавања изнесемо на Аустралијском конгресу апитерапије прошле године. Позвани смо и на 10. интернационални симпозијум „Сократова предавања” у Словенији 9. децембра ове године, да прикажемо наша искуства у апитерапији.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању