За децу са сметњама и инвалиде
АСИСТИВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Примарна идеја организационог и програмског одбора АСТЕК конференције, кога чине еминетни стручњаци из области дефектологије, електортехнике, медицине, педагогије и рехабилитације, јесте обједињавање свих домаћих ресурса на пољу асистивних технологија и подстицају њене интензивније примене. Све је то допринело унапређењу бриге о деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом.

Један од примера је и примена паметне рукавице „Анора“ која помаже слепим и слабовитим особама да се безбедније крећу и да буду самосталније, а која је сада у широкој примени.

Овогодишњa, пета АСТЕК конференција, која је одржана је 3. новембра у Београду, почела је уводним говором Синише Ранкoвића из организационог одбора конференције, председника УО Друштва дефектолога Србије, који је рекао: “Пре пет година покренули смо реализацију идеје о обједињавању националних ресурса на пољу асистивних технологија и објединили смо све референтне научно истраживачке установе, колеге из праксе и крајње кориснике. Сваком наредном годином конференција је расла да би убрзо постала препознатљив бренд у целом окружењу, а и шире.“

Затим је конференцију отворила др Снежана Вуковић из Министарства просвете рекавши: „У овом тренутку окупљате се као носиоци пионирског захвата који подразумева увођење асистивних тенологија у наш систем. Министарство просвете је 2021. донело правилник о ресурс центрима, после чега је 10 школа добило статус ресурс центра и започета  је институционализација читавог тог процеса. Сада покушавамо да пет наших ресурс центара добије асистивну технологију у чему нам помажу колеге из Болоње који су дошли на конференцију. То су господин Лоренцо Десидери и његов тим, као консултанти пројекта „Учимо сви заједно“. Надамо се да ћемо и кроз друге механизме да побољшамо праведност и доступност образовања за све“ рекла је др Вуковић.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању