Роба која увек има купце
БАЛКАН ТЕКСТИЛ У БЕОГРАДУ

Једанаести по реду „Балкан текстил“ сајам, који традиционално  организује Амбасаде Турске у Београду и Привредна комора Србије (ПКС), био је добра прилика да се домаћи пословни људи и сви заинтересовани посетиоци упознају са богатом понудом врхунских такнина, машина и опреме из Турске, Кине, Италије, Словеније, Бугарске и Србије.  Уједно, одвијали су се сусрети између излагача, представника производних и трговачких фирми које се баве текстилом и привредника заинтересованих за сарадњу са њима.

Тим поводом, Регионална привредна комора Крушевац (РПК), једна од најактивнијих у коморском систему Србије, организовала је посету привредника из Расинског округа и ученика текстилне струке из Политехничке школе „Милутин Миланковић“ из Крушевца. Питали смо их о утисцима.

– Овај сајам је изузетна прилика да се привредници сусрећу, разговарају, размењују искуства и да склапају послове. Турска је значајан партнер за Србију и Расински округ у спољнотрговинској размени и реално је очекивати много нових послова у наредном периоду, казала је Александра Алексић, координатор за индустрију у РПК Крушевац.

Председник Групације за текстил у ПКС и истакнути привредник из Крушевца Бојан Пецић каже да је РПК Крушевац важна карика у развоју текстилне индустрије у Расинском округу:

– Било је доста излагача, приказан је нови дизајн тканина, наступило је више произвођача машина, тако да је свако од нас могао да види шта му треба и да сазна шта ће се користити у наредном периоду.

Ученица за модни дизајн Политехничке школе „Милутин Миланковић“ Дијана Милетић каже да је и прошле године посетила сајам:

– Видела сам све што ме занима и што ће ми бити потребно – од квалитетних материјала до савремених машина и разних детаља који дају гламур тим материјалима и одећи.

Наставница практичне наставе Драгана Видојевић истиче дугогодишњу сарадњу са РПК Крушевац:

– Дошли смо на овај сајам зато што нас интересује развој текстила и његов напредак. Овде је много излагача, пре свега из Турске и Кине, и могло је да се види много корисних ствари. Уочен је напредак у текстилу, опреми, машинама, материјалима и то ђаке нарочито интересује. Интересује их сарадња са компанијама у земљи и иностранству, како би у будућности могли да нађу пословне партнере и своје запослење.

 

Текст и фотографије Живомир Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању