Исплате на кашичицу
КОСОВО И МЕТОХИЈА

Редови испред експозитура банке Поштанска штедионица у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Звечану, Лепосавићу али и у другим српским срединама на Косову и Метохији, где ова банка има филијале и у којима грађани подижу личне дохотке, социјална давања и остале принадлежности које уплаћује држава Србија – трају од почетка фебруара.

Већ је месец дана како је Централна банка Косова (ЦБК) укинула платни промет са Београдом (што је последица њене Уредбе од 17. јануара којом се укида динар уводи евро), и тиме ставила још једну омчу о врат Србима на Космету.

Залихе динара полако нестају, а у филијалама Поштанске штедионице исплате се врше само у четири општине на северу Космета, док у срединама јужно од Ибра од 20. фебруара нема исплате.

Сви корисници српских примања, међу којима су и Албанци који добијају српске пензије, социјалне додатке и остале принадлежности, принуђени су да одлазе у централну Србију: Рашку, Нови Пазар, Куршумлију, Врање… у најближе градове који су надомак административне линије са Косовом и Метохијом, како би подигли свој новац. Срби који су прошле недеље ишли пут Рашке, удаљене 60 километара од Косовске Митровице, узалуд су потегли толики пут. У тамошњој Поштанској штедионици је такође понестало готовине, а они којима се посрећило могли су највише да подигну 10.000 динара.

Међу најугроженијим категоријама које не могу себи да приуште „луксуз“ да путују како би подигли цркавицу од примања јесу социјални случајеви, стари, болесни и немоћни, инвалиди. У незавидној ситуацији су и студенти Приштинског универзитета који сатима чекају како би подигли новац који су им послали родитељи, у намери да уплате семестар, али и да уплате пријаву за испите, с обзиром да на многим факултетима (за апсолвенте) ускоро почиње мартовски испитни рок.

На банкоматима на којима пише „банкомат у квару“ већ данима не може да се подигне новац,

Очигледно да је Приштина, односно Аљбин Курти, шеф привремене косовске владе успео да по ко зна који пут дебело уздрма Србе, али и остале житеље Косова и Метохије, а последњи удар на динар је кап у већ препуној чаши.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању