Лисица у европском кокошињцу
МОЗАИК, ФРАНЦУСКА

Бес европских пољопривредника свакако неће донети ништа добро за украјинске пољопривредне произвођаче и извознике. Њима и политичари, заговорници трговинске либерализације са Украјином, полако окрећу леђа. Ту се, пре свих, мисли на лидере већине земаља Европске уније (ЕУ). Тако се недавно украјински милијардер Јуриј Косјук (55), већински власник компаније „Миронивски Хлибопродакт“, нашао  на мети француског председника Емануела Макрона.

Француски фармери и политичари оптужују Косјука да је преплавио европске тржиште јефтиним живинским месом, искористивши одлуку ЕУ да отвори своје границе за украјинске производе после почетка руске „специјалне војне операције“ пре две године. Косјук, у економским круговима познат као „европски краљ пилетине“, планира и да изгради три фарме пилића у околини Лудберга, у хрватској Подравини. Како Хрватска произоди довољно пилећег меса за своје потребе, тамошњи мали произвођачи се боје да ће их украјински инвеститор „појести за доручак“.

За разлику од Макрона, нико од највиших хрватских званичника (још) није директно упро прст у Косјука. Макрон је Косјука оптужио да се богати на рачун европских пољопривредника.

– Нисмо заинтересовани да зарађујемо новац за овог човека. То није циљ, то не помаже Украјини – изјавио је француски председник на конференцији за новинаре после самита ЕУ у Бриселу у фебруару.

Протеклих неколико месеци протести пољопривредника проширили су се широм Европе и, све су масовнији и све експлозивнији. Како пише „Политико“, ако би француске фармере питали зашто су љути, сигурно ће ставити увоз пољопривредних производа из Украјине високо на листу свог гнева.

Француски произвођачи живинског меса редовно нападају оно што називају „непоштеном конкуренцијом“ из Украјине. Из компаније „Миронивски Хилбопродакт“ одговарају како је реч о кампањи дезинформацијама коју је покренула конкуренција, а даље је прихватају француски и европски политичари.

– Био сам прилично шокиран јер су нас позиционирали као противника пољопривредника и ЕУ. Понекад се украјински прехрамбени сектор погрешно представља или као варварин пред вратима или као лисица у кокошињцу – пожалио се Џон Рич, извршни директор „Мировински Хлибопродакта“.

И пре руско-украјинског рата, европски прољопривредници су оптуживали ову Косјукову компанију да је искористила рупу у трговинском споразуму између ЕУ и Украјине како би знатно повећала извоз пилећих прса.

– Стварно сам се надао да су с ратом ове турбуленција иза нас, да ће да буде више солидарности – каже Рич.

Увоз украјинског живинког меса у ЕУ порастао је између 2022. и 2023. за 47 одсто. Средином фебруара, када су протести пољопривредника достигли врхунац, Европска комисија предложила је ограничавање увоза украјинског шећера, живине и јаја.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању