Обећано-урађено и без државних субвенција
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

У Сурчину је „Нестле“ отворио нову фабрику која ће запошљавати 220 радника, а како је рекао председник Србије Александар Вучић, који је заједно са представницима компаније и швајцарским амабсадором Урсом Шмидом фабрику пустио у погон, швајцарска компанија „није тражила никакве подстицаје и никакав финансијски подстрек од државе Србије није добила“. Вучић је истакао да је из Швајцарске у последњих 12 година у Србију дошло 2,4 милијарде евра директних инвестиција.

– Желимо да намирнице узгајамо локално, пре свега соју, да их прерадимо и након тога извеземо на тржиште ЕУ. Наша фабрика је еколошка, а вредност инвестиције је више од 80 милиона евра – рекла је генерална директорка „Нестлеа“ за Србију, Црну Гору и Северну Македонију Марјана Давидовић. – Више од 2.000 запослених радило је на изградњи фабрике, без њиховог ангажовања не би имали зграду од 18.000 квадратних метара опремљену најновијом технологијом за производњу за тржиште ЕУ.

„Нестле“ у Србији послује скоро две деценије и запошљава више од 1.700 људи, а швајцарске компаније у Србији запошљавају укупно 14.000 људи.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању