АУТОБИОГРАФИЈЕ ОНИХ КОЈИ МЕЊАЈУ СВЕТ: ДАЈАН КИТОН
Била сам лоша сестра!

Дајан Китон је одлична глумица – њене улоге говоре за себе: „Кум“, „Ени Хол“, „Госпођа Софел“, „Црвени“, „Злочини срца“, „Беби бум“, „Невестин отац“, „Клуб првих жена“… има на десетине њених филмова који су нам добро познати. Познат нам је њен лаки хумор, позната нам је њена љубав према шеширима широког обода, као и њене љубави са филмским партнерима (Ворен Бити, Ал Паћино, Џек Николсон) од којих ниједна није довела до брака.

Ипак, глумичина животна прича није тако једноставна и лепа као њена каријера. Зато је написала књигу у којој први пут јавно говори о једној тешкој породичној трауми – свом односу са болесним братом. „Нисам била добра сестра“, каже на почетку она. „Нисам била зла, али била сам будала“. Описује себе као „амбициозног ексцентрика“.

Писање сећања на сопствени живот је интимна вештина, нимало једноставна. Да би писцу аутобиографије веровао, читалац мора најпре да буде уверен у његову меморију, способност да се јасно и тачно сећа прошлости. Пишући своју другу аутобиографску књигу „Брат и сестра“, објављену почетком године, Дајан Китон није ни покушала да се ослони на своје памћење, можда и зато што ова прича није само њена. У књизи истражује свој однос према три године млађем брату Рендију, који се мењао током ових седам и по деценија. Покушава да објасни себи како су им се животни путеви толико разишли и зашто је он „свој живот водио са оне стране нормалног“?

Као деца, били су нераздвојни, али су им се путеви разишли када је Дајан почела да осваја Холивуд, док се Ренди истовремено борио са менталним болестима, насилним фантазијама, самоубилачким мислима, алкохолизмом, који је довео до цирозе јетре и самоизолацијом од породице и околине. Постао је особа о којој људи шапућу док пролази поред њих. Она је живела у својим сновима, а он у ноћној мори. Ренди је већ неколико година дементан, готово да и не говори и није био од помоћи Китоновој у реконструкцији заједничке прошлости. Чак и не зна да је књига објављена, а сестру, када му дође у посету, некад препозна, а некад не.

Приредио Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању