Дечји културни центар Београд
Креативни у доба короне

Дечји културни центар Београд, са директором, професором мр Драганом Марићем на челу, од првог дана ванредног стања покренуо је низ акција да мотивише децу Србије, али и нашу децу у дијаспори, да стваралаштвом одговоре на све изазове изолације. Тако су реализовани ликовни, литерарни и видео конкурс „Нема фрке уз унуке“ којим су деца слала поруке охрабрења најстаријим суграђанима, развијајући свест о значају личног доприноса и одговорности према старијима. Остварен је и стрип каиш конкурс „Корона-иш“ где су деца на аутентичан и често духовит начин представљала своје виђење ванредне ситуације проузроковане пандемијом вируса ковид-19 у форми стрипа, као и конкурс „Тајне бакине кухиње“, када су малишани позвани да поделе рецепте својих бака и прикажу своје кулинарско умеће, као и фото-конкурс „Моја чуваркућа“ у сусрет Ускрсу.

– Ова изузетно тешка ситуација онемогућава нас да празнике проведемо  како бисмо желели и како смо навикли, окружени својим најмилијима свих генерација, у добром расположењу, уз дељење лепих жеља и поклона као израза љубави и пажње. Међутим, колико год стање било необично и тешко, свако од нас треба да да свој допринос у борби против пандемије, тако што ће се придржавати свих прописаних здравствених мера, али и тако што ће одржати свој дух и сачувати привид нормалног живота у оним аспектима у којима је то могуће –  каже за „Илустровану Политику“ проф. мр Драган Марић.

Током седам недеља ванредног стања, које је почело у марту, Дечјем културном центру Београд стигла су: 293 литерарна рада, 698 ликовних радова, 78 видео-радова, 275 рецепата и специјалитета, 404 фотографије чуваркућа и 239 стрипова – укупно 1987 радова. На конкурсе су пристизали радови из целе Србије, али и из: Италије, Француске, Финске, Данске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Словеније. Одазивале су се и основне школе, као и допунске српске школе из региона и дијаспоре, а настала је и фејсбук група „Креативна деца за баке и деке“, која има више од 1300 чланова, а којoм су свакодневно активирани родитељи и деца током ванредног стања.

Пише Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању