Тракторима против бирократије
БЛОКАДЕ ФАРМЕРА ШИРОМ ЕВРОПЕ

Француски пољопривредници су поставили прошле среде, 31. јануара, на десетине блокада на путевима како би додатним притиском на власт ублажили строге еколошке прописе, спречили растуће трошкове и како би се заштитили од нелојалне конкуренције из увоза. Пољопривредници кажу да је то борба за опстанак и да сада неће стати. Главни француски синдикат пољопривредника прошле недеље је наводно представио листу од 100 захтева Влади, у којима су три главне теме: ниподаштавање пољопривредне професије, плате и бирократија.

Протести су се раширили по целој Европи, укључујући Белгију, Шпанију, Немачку, Румунију, Италију… Уочи слања овог броја „Илустроване“ у штамппу најављено је да ће на хиљаде пољопривредника учествовати на протесту у Бриселу, у четвртак 1. фебруара, како би додатно извршили притисак на челнике ЕУ.

Пољопривредници се жале да нису довољно плаћени и да их гуше порези и еколошки намети те непоштена конкуренција из иностранства.

“Ако овако наставимо, крај пољопривреде ће значити и крај цивилизације”, рекао је 28-годишњи Белгијанац, жалећи се на превише законских прописа и папирологије.

У Француској су се дуги редови трактора приближили Паризу и кванташкој пијаци Рунгис, на којој се продају домаћи и увозни производи, што је, како је речено, црвена линија за Владу, која до сада није интервенисала, али је 15.000 полицајаца у приправност како би се спречила тотална опсада Париза. У целој земљи је подигнуто више од сто блокада, у којима учествује око 10.000 фармера, а њих 18 је ухапшено јер су блокирали управо пут ка пијаци Рунгис. Министар унутрашњих послова Гералд Дарманин је упозорио демонстранте да не опседају аеродроме, Рунгис и престоницу.

Телевизијска станица „БФМ“ емитовала је снимак окршаја код реке Лоаре где је полиција зауставила тракторе који су кренули ка Паризу. Фармери кажу да им је циљ да зауставе испоруку хране супермаркетима, док званичници упозоравају да то не чине.

„Не можемо да се бавимо јефтином пољопривредом… Мора да нам се омогући да живимо од наше трговине, а не да само преживљавамо“, каже један демонстрант за Би-Би-Си. Репортер Би-Би-Сија из Тулуза пренео је да је овај град од 800.000 становника „скоро одсечен“ демонстрантима, који говоре да уступци које је Влада објавила нису довољни и нису далекосежни.

Француски пољопривредници изборили су неколико уступака. Влада је одустала од планова да поступно смањи субвенције за пољопривредни дизел, а европски званичници су предложили ограничење увоза пољопривредних производа из Украјине као и већу флексибилност у еколошким правилима за „одмарање“ земљишта.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању