Узлет корупције у целом свету
МОЗАИК, НЕМАЧКА

Индекс перцепције корупције (ИПК) за 2023. годину показује да корупција напредује широм света.

ИПК рангира 180 земаља и територија широм света према њиховом уоченом нивоу корупције у јавном сектору бодујући их на скали од 0 (веома корумпиран) до 100 (веома чист од корупције). Више од две трећине земаља има ИПК испод 50, што јасно указује да имају озбиљне проблеме са корупцијом. Глобални просек је заглављен на само 43, док велика већина земаља у последњој деценији није направила никакав напредак или је у паду. Штавише, 23 земље су ове године пале на најниже резултате до сада.

Мерење ИПК покренула је 1995. међународна невладина и непрофитна организација Транспаренси интернешенел (ТИ) са седиштем у Берлину, коју су основали стручњаци некада запослени у Светској банци, две године раније. Већ скоро три деценије ИПК је водећи глобални индикатор корупције у јавном сектору у земљама широм света.

У уводном тексту који прати овогодипњу ранг листу, ТИ каже  да глобални тренд слабљења правосудних система смањује одговорнсот јавних службеника, што омогућава узлет корупције. И ауторитарни и демократски лидери поткопавају правду. Тиме се повећава некажњивост корупције, па чак она и подстиче отклањањем последица по криминалце.

Корумпирана дела попут подмићивања и злоупотребе власти такође се инфилтрирају у многе судове и друге правосудне институције широм света. Тамо где је корупција правило, припадници рањивих група имају ограничен приступ правди, док богати и моћни заузимају читав правосудни систем, на рачун општег добра, примећује ТИ.

Земље које су високо рангиране на ИПК листи имају сопствени проблем некажњивости, чак и ако се то не види по њиховим оценама. Многи случајеви прекограничне корупције укључивали су компаније из земаља са најбољим резултатима ИПК. Реч је о компанијама које прибегавају подмићивању када послују у иностранству. Њихов начин пословања  укључује професионалце који продају тајне податке или на други начин омогућују подмићивање званичника у страним земљама.

– Корупција ће наставити да напредује све док правосудни системи не буду могли да казне оне који је потпирују и да држе владе под контролом. Када се правда купује или се политика меша у њено спровођење, народ страда. Лидери треба у потпуности да подржавају и гарантују независност институција које се баве  спровођењем закона и боре се против корупције. Време је да се оконча некажњивост за корупцију – каже Франсоа Валеријан, председник ТИ.

Апсолутни шампион по чистоти од корупције је Данска (ИПК 90), а следе Финска, Нови Зеланд, Норвешка, Сингапур, Шведска, Швајцарска, Холандија, Немачка и Луксембург. На дну лествице су земље које потресају разне кризе, од климатских, преко економских, до грађанских ратова. Тако је на 170. месту Туркменистан, а следе Екваторијална Гвинеја, Хаити, Никарагва, Северна Кореја, Јемен, Јужни Судан, Сирија, Венецуела и на последњем, 180. месту – Сомалија (ИПК 11).

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању