САВЕТИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГА
Бол и балон у стомаку

Надимање стомака није ретка појава, напротив. И надутост није болест али може да буде знак неког обољења. На шта све може чешћа појава надутог стомака да нас упозори, каквог бола у трбуху треба да се уплашимо, коју дијагностику абдомена треба урадити превентивно, када је време да одемо код лекара… О свим овим питањима смо разговарали са асист. др сц. мед. Срђаном Марковићем, гастроентерохепатологом у КБЦ Звездара.

Присуство гасова и надутости и поред здравог начина исхране и живота захтева преглед гастроентеролога. Друго је питање шта пацијент подразумева под здравим начином исхране, јер и ту се често греши. У овом случају је највећа вероватноћа функционалног поремећаја на нивоу горњег или доњег дигестивног тракта, а то значи да су црева здрава, а постоји и поремећај њихове функције и лоше варење што може да узрокује наведене тегобе. Ови поремећаји су безопасни, али могу бити узрок честих тегоба. Овакве тегобе могу бити последица и хеликобактер пилори гастритиса, али и улкусне болести желуца, дванаестопалачног црева, или нервозног црева, или пак озбиљнијег обољења. Потребно је сагледати и придружене симптоме, породичну анамнезу, лабораторијске налазе, налаз ултразвучног прегледа трбуха, а потом одлучити о специфичнијем гастроентеролошком испитивању. У сваком случају, савет је да се пацијент јави гастроентерологу када тегобе утичу на квалитет живота, односно ремете свакодневне активности, и када изазивају забринутост.

Ког и каквог бола у трбуху треба да се уплашимо?

Бол који траје дуже од два-три дана, без олакшања након дефекације (пражњења црева), треба схватити озбиљно. Исто тако, бол у трбуху који буди ноћу, праћен је мучнином, повраћањем јесте алармни симптом.

Који су симптоми неких озбиљнијих проблема у абдомену?

Повремена надутост углавном не представља проблем. Узроци могу бити и евентуално присутна органска обољења, као што су: гастритис, хеликобактер пилори, нетолеранција лактозе, озбиљнија обољења дебелог црева… Али и функционални поремећаји – диспепсија (лоше варење), синдром нервозног црева. Међутим, уколико се и поред примењених мера симптоми отежаног варења не повуку, или чак буду праћени додатним тегобама, као што су мучнина, повраћање, болови, присуство крви у столици, опстипација или дијареја, губитак на телесној тежини, повишена температура, неопходно је да се јавите вашем лекару како бисте били сигурни да не постоји нека друга прикривена болест.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању