МИНИСТАРСТВО ЕКОЛОГИЈЕ:
Чистимо 500 депонија у септембру

Око пет стотина дивљих депонија на територији 43 града и општине у Србији биће очишћено током септембра, изјавила је недавно министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након што је са представницима тих локалних самоуправа потписала уговоре о суфинансирању пројеката уклањања сметлишта.

– Ово је једна од највећих акција чишћења коју ћемо спровести у наредном периоду. Према проценама, у Србији има око 3.500 сметлишта и дивљих депонија, а ми ћемо у септембру очистити 500, што је добар почетак. Важно је да подижемо свест грађана и да заједно чувамо очишћене локације како се не би дешавало да их изнова чистимо. Замолила сам јединице локалне самоуправе да појачају контролу, а министарство ће, где је потребно, обезбедити видео надзор на очишћеним локацијама. Контрола ће бити много ригорознија, јер започињемо велики посао за чистију будућност – поручила је министарка Вујовић.

Према њеним речима, ово је само један сегмент, али изузетно важан, будући да неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде, земљишта.

– Јединице локалне самоуправе су на нашем јавном конкурсу кандидовале сметлишта и дивље депоније које највише сметају грађанима, и њих ћемо прво да очистимо. Министарство је за овај посао обезбедило 75 милиона динара. И то је тек почетак, јер ћемо се трудити да и наредне године одвојимо средства за ову сврху. Желим да похвалим градове и општине који одвајају средства из сопственог буџета како би на својој територији уклонили сметлишта. Изузетно је важно да инспекција на терену ради свој посао, јер само тако можемо да остваримо стратешки циљ, а то је чистија будућност за генерације које долазе – поручила је Вујовић.

Депоније ће током овог месеца бити очишћене у следећим градовима и општинама: Кладово, Осечина, Варварин, Кучево, Мајданпек, Бачки Петровац, Пландиште, Мионица, Пећинци, Ваљево, Сомбор, Бабушница, Шабац, Димитровград, Блаце, Кањижа, Врбас, Ужице, Тутин, Жабаљ, Кула, Сокобања, Бела Црква, Пријепоље, Владимирци, Нова Варош, Нови Сад, Босилеград, Бајина Башта, Ћићевац, Крушевац, Рековац, Ириг, Голубац, Алибунар, Суботица, Ражањ, Прибој, Житиште, Књажевац, Медвеђа, Власотинце и Рашка.