ВРЕМЕПЛОВ „ИЛУСТРОВАНЕ“
Човек који је снимио победу

Знате, ја сам снимио ону фотографију на којој совјетски војници истичу црвену заставу на крову Рајхстага, 1945. године! – рекао је наш гост.

Показао нам је десетак фотографија. Прва је била она широм света позната слика која је већ више од 20 година симбол победе над фашизмом. Совјетски војник са аутоматом пребаченим преко леђа, балансирао је на врху једног украсног стуба од бронзе на крову немачког Рајхстага и постављао заставу са српом и чекићем. Испод његових ногу лежао је Берлин, отамнео од рушења и паљења, на чијим улицама су се виделе колоне совјетских тенкова и пешадије, како хитају у нове окршаје.

Владимир Гребњев снажна и чила људина, плавих очију, на чијем се лицу и у држању нису могли приметити трагови његових 58 година извадио је затим другу фотографију. На слици се видео крш од десетак совјетских текова и топова, уништених пред мостом на реци Шпареји, на који су јуришали.

– А ета фотографија! – објашњавао је. – Снимио сам је пред сам напад на Химлерову кућу и Рајхстаг, са врха једне рушевине, док је још трајала битка за мост.

– Пасматрите, пожалујста! – показао је прстом. – Између два тенка пред мостом можете видети наше војнике. Један од њих ми је десетак минута касније спасао живот. Од зграде са које сам снимао, остало је било само гвоздено степениште, на које сам се био испео. Око мене ваздух је треперио од експлозија граната, испаљених и са једне и са друге стране. Једна од граната је ударила у степениште, и одједном се пода мном почело све да ломи и руши. Сећам се само, да сам се, док сам летео кроз ваздух, у последњем тренутку тргао, пао на леђа, и – онесвестио се.

Затим се осмехнуо и додао:

– Ја тоже пре рата бил спортист, атлетичар и хокејаш, и добро сам знао шта човек треба да уради када пада на главу!

Тако је почела прича бившег „старшег литената“ и фото-репортера армијског листа „Краснаја звезда“, Владимира Гребњева, који је још пре рата постао заслужни мајстор спорта. Он се пред сам напад на Берлин налазио у првој борбеној линији, у корпусу генерала Перавјоркина.

– Ни генерал, ни пуковник Зимченко, у чијој сам јединици био, нико од нас није знао да идемо право на Рајхстаг! – додао је затим. – Знам само да ми је пре поласка генерал рекао. „Скини еполете, Владимире, да немачки снајпери не би скинули тебе!“

 

Данило Ружић

(објављено 22.03.1968)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању