Чуда на Николинином гробу

Манастир Нимник…

Ушушкан је манастир Нимник, готово скривен у шуми у атару села Курјаче код Великог Градишта. Саграђен је, према повељи кнеза Лазара, пре 1389. године, односно пре Косовске битке. Као ктитор наводи се војвода кнеза Лазара, Богосав, који се помиње у народној песми „Кнез Богосав и Старина Новак“. Лепа је то, једноставна грађевина, рађена од ломљеног, необрађеног камена. Долазе намерници овде да виде ову невелику али лепу светињу, али и због још нечега. Због чуда која се догађају.

Наиме, манастир има две капеле. Првој је име Светиња и налази се на гробу девојчице коју су према једном предању убили хајдуци, према другом заклали Турци. Друга капела се налази у манастирском конаку и посвећена је Покрову Пресвете Богородице.

Девојчица се, вели предање, звала Николина и имала је дванаест година када су, према једној легенди, наишли Турци и затражили да им покаже пут до манастира. Девојчица је рекла да не зна ништа, изговарајући то на влашком “нишћу нимник”. Платила је то главом, предање каже, заклана је, а манастир је према њеном одговору добио име Нимник. Друго предање за смрт девојчице криви хајдуке. Међу њима је она препознала породичног кума, па су одметници уплашени да га не ода, одлучили да је убију.

Страдало дете је сахрањено у порти. Они који су прихватили легенду о куму кажу да је он касније, у знак покајања, јер ока није могао да склопи, подигао у порти цркве капелу и у њу пренео Николинине посмртне остатке. Они који су окривили Турке кажу да су житељи околних места изнад гроба подигли капелу. А у манастиру кажу да се од времена сахрањивања на Николинином гробу дешавају чуда.

Да се чуда догађају спремни су да сведоче како житељи суседног села Курјаче, тако и монахиње. Кажу, молитве над гробом највише помажу младим брачним паровима који не могу да имају пород. Али, не само њима. Свако ко дође са чистим умом и срцем и искрено се моли, биће благословен. Тако веле у манастиру.

О. Р.