СВРГНУТ ПРЕМИЈЕР ПАКИСТАНА
Да ли су и Американци умешали прсте

После неочекиване примедбе америчког председника Џозефа Бајдена о руском председнику Владимиру Путину („забога, овај човек не може да остане на власти!“), за коју многи верују да је изразила политику усмерену ка промени режима у Кремљу, државни секретар Ентони Блинкен био је приморан да јавно разјасни: „Ми немамо стратегију за промену режима у Русији или било где другде, по том питању“, рекао је Блинкен новинарима.

Питање је да ли секретару Блинкену верују присталице доскорашњег пакистанског премијера Имрана Кана. Харизматични 69-тогодишњи политичар је 10. априла уклоњен са власти пошто му је изгласано неповерење у пакистанском Парламенту у Исламабаду. Многи у Пакистану, али и други у иностранству, верују да су Кановој смени допринеле и САД, све више  узнемирене критикама које је некада светски чувени играч крикета, изрицао на рачун политике званичног Вашингтона у региону и по свету.

Масовни скупови су одржани у градовима широм Пакистана у знак подршке бившем премијеру и против „страних интервенција“ по Кановом свргавању. Десетине хиљада његових присталица су у држави на југу Азије и у неколико земаља на Блиском истоку, Аустралији и у Великој Британији где живе велике заједнице Пакистанаца, марширале, машући великим заставама партије Пакистански покрет за правду, и тражиле Канов повратак на власт.

Кан је уочи очекиване смене позвао своје присталице да се окупе после завршетка дневног поста од зоре до сумрака током муслиманског светог месеца Рамазана. „Пакистан је постао независна држава 1947, али данас поново почиње борба за слободу и против стране завере за промену режима. Народ увек брани свој суверенитет и демократију“ – поручио је тада већ бивши премијер.

Млади који чине окосницу Канових присталица доминирали су у масама које су носиле постере са натписима „Не Влади“, док су демонстранти узвикивали: „Сваки амерички пријатељ је издајник“. У Лондону су се демонстранти окупили у Хајд Парку и пред кућом бившег пакистанског премијера Наваза Шарифа, Кановог политичког противника, и обећали да ће се супротставити било којој „увезеној“ влади. Многи демонстранти у иностранству су поручили да неће слати новац у домовину док Кан не буде враћен на место премијера.

 

Пише Борислав Коркоделовић

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању