ГРУПА „ДУРАН ДУРАН“
Деде крећу на турнеју

Пре четрдесет и једну годину објавили су први албум. Недавно су снимили петнаести („Future Past”) и ускоро крећу на америчку турнеју.

„Никада нисмо помишљали да би после оволико година и даље могли да будемо присутни на музичкој сцени и да правимо нове песме. Почели смо као обични дечаци из Бирмингема које је зближила љубав према панк-року“, каже басиста Џон Тејлор (61). „Крајем седамдесетих нико није размишљао на дуге стазе. Само смо се надали да ћемо свирати бар још једну годину“.

Певач Сајмон Ле Бон (63), клавијатуриста Ник Роудс (59) и три момка која се презивају Тејлор, али нису у сродству (бубњар Роџер, басиста Џон и гитариста Енди) основали су 1978. групу која ће три године касније већ постати позната у Великој Британији и Аустралији са песмама „Планета Земља“ и „Девојке на филму“. Како би обележили четири деценије од објављивања прве плоче, током којих су добили „Греми“ награде, имали на десетине хитова, продали око сто милиона плоча, касета и дискова, „Дуран Дуран“ су прошле јесени публици понудили песму „Годишњица“ као најаву новог албума.

Тај нови албум је био пријатно изненађење, плоча пуна нумера различитих стилова на којој су сарађивали са суперпродуцентима као што су Ђорђо Мородер и Ерол Алкан или са светским музичарима попут Грејема Коксона (гитаристе састава „Блур“), јапанског панк бенда „Чаи“ или реперке Ајворијан Дол, пореклом из Обале Слоноваче.

Резултат је био ту: „Future Past“ је успешан по продаји а публика воли песме са овог албума. „Верујем да смо све ове протекле четири и по деценије колико трајемо покушавали да увек будемо другачији и да се никада не понављамо“, каже Ник Роудс. Врхунски домети албума су, поред хита „Годишњица“, још и „Све од тебе“ (класични диско), „Невидљиви“ (електроника, личи на оно што је радио Принс) и „Уједињени вечерас“ (класична поп-химна).

– Плочом смо желели да поправимо расположење слушалаца, да им извучемо осмех – каже Роудс – а можда и подстакнемо да размишљају, мало.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању