Урођени и стечени
ДЕФОРМИТЕТИ СТОПАЛА КОД ДЕЦЕ

     Од физичке неактивности проистиче много проблема који, у добу пубертета, могу значајно утицати на телесни статус детета. Наизлед безначајни деформитети, попут равних табана, могу се касније одразити на зглоб колена и кичмени стуб, уколико се не реагује на време. У основи правилног развоја детета неопходно је кретање, али треба знати да и прерано усправљање детета може изазвати проблеме. Зато треба пустити дете да само одреди тренутак када ће из седећег положаја прећи у пузећи, затим у усправни и даље направити  прве кораке.

УРОЂЕНИ И СТЕЧЕНИ Потребно је разликовати урођене деформитете стопала који се јављају и уочавају већ у првим данима, од накнадно стечених. Најчешћи урођени деформитети су pes equinovarus када су табани окренути један ка другом, а блажи облик се назива pes metatarsus varus када су стопала повијена ка унутрашњој страни као кифла, док се остали деформитети уочавају око треће године, када дете почиње да хода самостално.

ТЕСТОВИ – Родитељи могу урадити тест и код куће посматрајући ход и елементе хода детета. Посматрањем хода са стране може се уочити да ли је ослонац на целој површини стопала, да ли гази на прстима или на пети што указује на могуће скраћење тетиве, конституцију самог стопала и неуролошке проблеме. Посматрањем са унурашње стране висине лука стопала и одпозади, кроз положај Ахилове пете и скочног зглоба, који није у равни, уочава се деформитет. Унутрашња ивица пете и палца треба да буде у линији, а Ахилова тетива да належе под правим углом на петну кост по средини пете док су скочни зглобови у неутралном положају. Посматрано са унутрашње стране, лук унутрашњег свода стопала требало би да буде под благим углом у односу на подлогу.

ПОСМАТРАЊЕ ОБУЋЕ – Одступања од праволинијског хода може указати и на проблем са куковима, али ако нисте сигурни да можете да уочите неправилности посматрањем хода то се може урадити и преко обуће. Једноставно окрените обућу и приметићете да ли се више троши део испод пете на спољној или на унутрашњој страни. То ће указати да дете подлеже притисцима на једној страни што је знак да је потребан преглед ортопеда који ће одредити третман и корекцију.

НАЈЧЕШЋИ – Равна стопала се уочавају када је уздужни свод стопала спуштен и ближе подлози. Уколико су остали аспекти теста у реду, онда нема разлога за забринутост јер су у питању недовољно јаки мишићи стопала који носе тежину читавог тела што се може поправити вежбама и корекцијом тежине. Међутим, ако су равна стопала повезена и са кривљењем Ахлове тетиве и скочних зглобова ка унутра, то може да укаже на деформитет pes planovalgus односно равна или спуштена стопала, промену која може да се развије у Х ноге или валус положај колена. То је честа појава код деце, тинејџера, која настаје због недовољне физичке активности, увећања телесне тежине и ношења неадекватне обуће. Деформитети стопала, који су познати како висок рис, знатно су ређи и углавном урођени. Уколико се не третира адекватно и на време може задавати проблеме попут болова у пети, замарања и налажења адекватне обуће.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању