Гламур у Резиденцији британског амбасадора
ДИПЛОМАТИЈА И МОДА

У Резиденцији британског амбасадора у Србији је 29. новембра одржана модна ревија на којој су своје најновије колекције приказале две ауторке, наша позната креаторка Тамара Радивојевић и нова нада из Британије, Шинејд Гори, која креира за младе генерације.

На почеку су се присутнима обратили  његова екселенција британски амбасадор Едвард Фергусон и директорка агенције „Фабрика“ Весна Мандић. Поздравивши званице, амбасадор Фергусон је рекао: „Мој посао, посао британског амбсадора у Србији је да радим на приближавању наша два друштва. Желим да између Уједињеног краљевства и Србије изградимо истински модерно и позитивно партнерство усмерено ка будућности. Мода је важан део наше модерне економије, а британска модна индустрија вреди 62 милијарде фунти и запошљава 1,3 милиона људи. Мода спаја људе преко граница географије, језика и култура. Баш као и врхунска уметност, врхунска мода може да понуди разумевање међу људима, народима и културама, и шта год о томе мислили, мода може бити почетак врхунских разговора. Срећни смо што на вечерашњој „UK in Serbia“ модној ревији можемо да представимо две веома различите дизајнерке и сигурни смо да ће вас обе одушевити. Шинејд Гори је звезда у успону британске моде, а Тамара Радивојевић је једна од најуспешнијих српских дизајнерки. Обе имају снажне везе са Лондоном, центром глобалне моде. Шинејдине креације су укорењене у лондонској парти сцени, а Тамара је студирала уметност на светски познатом Централ Сент Мартинс колеџу“.

Прво је приказана колекција наше Тамаре Радивојевић која је након дипломирања на престижном колеџу у Лондону градила каријеру у студијима Хусеина Чалајана и Роберта Карија Вилијамса, авангардних британских дизајнера, а по повратку у Београд створила и сопствени бренд “Тамара Радивојевћ Fashion studio”. Осмислила је серију мањих колекција, које је назвала „капсуле“ колекције и које се приказује два до три пута годишње. Она сматра да је од константне куповине тренди одеће много важније промишљено градити лични стил, а Тамарини модели који су представљени на ревији управо су рађени за савремене, урбане жене који одишу стилом, лежерношћу и самоувереношћу.

Шинејд Гори је рођена и одрасла у југоисточном Лондону, што је поред рејв музике опрерделило и за парти културу намењену младима. Свој бренд је први пут представила 2019. године на „Лондоској недељи моде“ и након тога постала омиљена код многих познатих личности из шоу бизниса као што су Карди Б, Кали Учис, Росалија, Андреа Вале… Њени модели су бунтовни и наглашено секси, израђени од чипкастих тканина, а дигитално штампане тканине, по којима је позната, веома вешто комбинује и са осталим материјалима које употпуњује са крзненим кожним јакнама у јарким бојама.

Модни хепенинг у британској резиденцији имао је и важну хуманитарну компоненту. Поводом глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, амбасадор Фергусон и његова супруга Керолајн длучили су да покрену и донаторску акцију за куповину новогодишњих и божићњих пакетића за 98 малишана, који су, заједно са својим мајкама, тренутно у програму организације „Атина“ која пружа подршку жртвама трговине људима и свих облика родно заснованог насиља.

Догађај је окупио велики број угледних и познатих званица, како међу дипломатским кором – били су присутни амбасадори Француске, Италије, Шведске, Египта, Чешке – тако и домаћих личности од стила и реномеа, као што су принцеза Јелисавета Карађорђевић, Немања и Ана Видић, Здравко Шотра, Неда Тодоровић.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању