Петицију нема ко да прими
ПОНОВО КРШЕЊЕ ПРАВА НА КиМ

Разрешења се траже из разлога што четири градоначелника у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан немају легитимитет јер су на локалним изворима 23. априла ове године Срби остварили потпун бојкот избора, пошто је на њих изашло само 13 гласача српске националности, односно 0,029 одсто уписаних у бирачки списак.

Право гласа у ових четири општине искористило је укупно 3,47 одсто грађана од 45.095 регистрованих.

Но, и поред свега тога Албанци су у све четири општине именовали своје сународнике за градоначелнике због чега су се и десили сукоби Срба са једне и косовске полиције и Кфора са друге стране крајем маја ове године, када су градоначелници насилно ушли у зграде четири српске општине.

Предаја захтева Срба за разрешење четири градоначелника, 5. децембра је онемогућена, односно одбијен је пријем захтева у све четири општине.

– Ми смо у својству грађана дошли да предамо иницијативу за смену градоначелника општине Северна Митровица. Хтели смо то да урадимо, као и наши суграђани из општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Након више сати преговора са органима Општине Северна Митровица, ми ову иницијативу нисмо могли да предамо. Напоменули смо Закон о локалној самоуправи, административно упутство о минималним стандардима, административно упутство о транспарентности рада општине и плану учешћа грађана које је ова општина усвојила пре отприлике две године и да на основу свих ови прописа и упутстава ми као грађани имамо право да предамо иницијативу. Наша иницијатива је одбијена и није прихваћена као таква, рекла је Сања Кртинић.

– Ово је најбруталније кршење људских права које смо могли да видимо овде у Косовској Митровици, заправо у згради општине Северна Митровица. Наиме, ми један обичан захтев нисмо могли да предамо на портирници ове зграде, као представници обичних грађана, Срба на северу. Тако да један обичан захтев за опозив градоначелника Северне Митровице није успео да дође до надлежне канцеларије и у старту је био елиминисан. Ово је само показатељ колико су угрожена људска права Србима на тлу Европе, рекао је Милан Милосављевић из Косовске Митровице.

Приликом покушаја грађана из општине Звечан да 5. Децембра предају захтев за разрешење градоначелника Иљира Пеција дошла је полиција која их је легитимисала, потврдио је Дарко Вуксановић.

– Уредно смо ушли у просторије са намером да предамо захтев. Службеник који тамо ради није хтео да прими захтев, упутио нас је код градоначелника, градоначелник није био ту. Ни после пола сата захтев није оверен. Међутим, у међувремену је дошла полиција која нас је легитимисала, – рекао је Вуксановић.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању