ДВЕ ДЕВОЈКЕ ИЗ СРБИЈЕ
Добиле шведску награду „Млада храброст“

Награда „Млада храброст“ је неполитичко признање које има за циљ да истакне акције моралне храбрости младих људи. Овогодишњи добитници изабрани су међу предлозима јавних и локалних организација у пилот земљама које су учествовале – Француска, Србија, Шпанија и Мађарска. Амбасаде Шведске у четири земље разматрале су номинације, након чега је шведски жири одабрао осам младих људи који су својим одважним понашањем допринели хуманијем друштву.

Међу осам добитника награде су и две осамнаестогодишње девојке из Србије, Марија Брлетић и Милица Јовановић. Прилика да млади из Србије учествују у овој значајној награди резултат је вишегодишње сарадње између амбасаде Шведске и Ц-31 Центра за развој културе дечјих права у области промоције активне улоге младих у грађењу демократског друштва. Током претходних година реализовани су пројекти „Cube – свако може да учини промену” и „Раул Валенберг – Буди носилац промене” у којима је учествовало више од 350 ученика и наставника основних и средњих школа из шест градова у Србији.

„Жири је почаствован што је добио задатак да номинује прве добитнике награде „Млада храброст“. Стандард међународних номинација је био импресивно висок и било је право задовољство учествовати у раду жирија”, рекао је фудбалер и члан жирија Џилоан Хамад.

Марија Брлетић од своје 15. године улаже велике напоре у организацију хуманитарних акција за децу којој је потребно лечење у иностранству или медицинска нега, а нарочито за децу из осетљивих и дискриминисаних породица. Она је обезбедила финансијску подршку организовањем донаторских догађаја.

Милица Јовановић је показала саосећајност и грађанску храброст у критичној ситуацији. Као ученица медицинске школе, она добро зна да људе који су доживели удес не треба померати. Након што је била сведок удеса, спречила је да се повређени мушкарац премести. Особље хитне помоћи касније је потврдило да је њена интервенција утицала на то да не остане парализован. Милица сада волонтира у ковид амбулантама.

Због рестрикција изазваних короном, међународни добитници признања учествоваће онлајн током званичне церемоније у Стокхолму 27. августа. То је Дан Раула Валенберга, национални дан једнаких права и грађанске храбрости и први национални дан у Шведској, који је установљен у част и сећање на једног грађанина.

Добитници признања деловаће као „амбасадори Младе храбрости” и учествоваће у активностима и семинарима о грађанској храбрости, људским правима и демократији у организацији амбасада Шведске.

Чланови жирија били су: педагог и писац Венди Франсис, фудбалер Џилоан Хамад, предузимач и оснивач годишње гала вечери која награђује наставнике Беата Кул, оснивач организације против породичног насиља Петер Рунг и уметник Оскар Зиа.

Поред наше две девојке, међународно признање „Млада храброст“ добили је још шесторо младих људи.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању