Хипервитаминоза
ДОГОДИЛО МИ СЕ

Познато је да минерали и витамини у исхрани побољшавају здравље. И стално слушамо исто, да је добро узимати витамине, али нам нико експлицитно не каже да количина, и то које ћемо витамине узети, искључиво зависи од особе до особе. Јер, тачно је, уколико се претера, ова некоординирана суплементација може негативно да утиче на здравље.

ТРЕБА ЗНАТИ – Неке особе се хране разноврсно, често једу воће и поврће и њима је то сасвим довољно, а има и оних који пате од озбиљног недостатка витамина и који морају да узимају суплементе. Никако их, пак, не треба узимати без савета стручњака, без неког плана и консултација. То је мит, да витамини не могу да шкоде. А шта се догађа уколико узимате још неку терапију , имате хроничне болести и још на своју руку узимате витамине и минерале? Тек те комбинације, уколико нису контролисане, могу да изазову проблем, па будите опрезни и разговарајте са доктором.

ХИПЕРВИТАМИНОЗА – Познато је да свакодневно путем хране у организам уносимо витамине као што су А, Ц, Д, К, Е… Али, постоје и они витамини које наше тело само производи као што су баш витамин Д и К. Зато, насумично изимање ових витамина у додатним дозама може да изазове компликације. Тровање витамином Д је познато као хипервитаминоза Д. Оно се догађа ређе али се онда ради о озбиљном стању које је последица концентрације тог витамина у телу. Не можемо претерати са „уносом“ витамина Д ако се превише сунчамо, нити самом исхраном. Узрок могу бити управо суплементи овог витамина. Тада долази до накупљања калцијума у крви, до хиперкалцијемије и то може да изазове поврћање, муку, слабост организма и често уринирање. Може доћи до болова у костима и проблема са бубрезима.

ВИТАМИН Ц  – Њега има доста у намирницама које свакодневно узимамо и лако се избације из организма. Неки лекари препоручују унос великих доза витамина Ц да би се спречиле инфекције, атеросклерозе, канцер, шизофренија… чак од 500 до 10.000 милиграма. Али, то све нема научну основу. Веће дозе од 1.000 милиграма Ц витамина могу да изазову мучнине, повраћање, бубрежне каменце, промене менструалног циклуса.

ВИТАМИН А – И узимање већих количина витамина А може довести до тровања ако је узет одједном у већим количинама и то је акутно тровање, или ако се узима у дужем временском периоду и тада настаје хронично тровање. Веће количине изазивају мучнину, главобољу а посебно је опасно да га уносе труднице јер то може да изазове физичке мане код бебе. Уколико деца уносе веће количине овог витамина то може довести до опадања косе, делимичног нестанка обрва, суве коже, напуклих уста, јетра и слезина могу бити увећане а код одраслих долази до промене у оштрини вида, лошије координације покрета и главобоља.

 

Припремила Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању