Емоције од којих се гојимо

„Читам да емоције утичу на избор онога што једемо, али ја ипак не знам јесам ли гладна зато што сам љута или сам љута зато што сам гладна. Често ухватим себе како посежем за храном зато што сам нервозна, усамљена или докона. Нећу више да се тешим преједањем, хоћу да бар једну дијету спроведем до краја. Како?”

Све дијете на свету почињу гомилањем негативних мисли о сопственом телу! Неко духовит је рекао: „Већ 15 дана сам на дијети. Колико сам изгубио? Петнаест дана“. Неко вицкаст је додао: „Дијета је једина игра у којој се побеђује кад се губи“. Песимиста се надовезао: „Као дете сам гладовао. Сад држим дијету. Већ 50 година не једем“. А неко паметан закључио: „Цео живот проживиш као болесник да би на крају умро здрав“. Особе које реше да се баце на дијету нису задовољне кад се погледају у огледало, па мењају јеловник решене да у што краћем времену изгубе што више килограма. Да ли ће у томе и успети друга је прича. Јесте ли, на пример, знали да постоје емоције које гоје? И да лоша осећања не шкоде само мозгу него и телу?

Не храните осећања… 
– …посебно она која нас ждеру изнутра. За почетак треба одгонетнути да ли је заиста у питању глад или поплава негативних емоција које нас терају да једемо у свако доба дана (често и ноћи). „Глад на нервној бази је стање типично за оне што храну уплићу у осећања“, поручују научници. Шест типичних модела су тужни, забринути, усамљени и љутити људи као и особе које се досађују или гледају да за сваки празник „убаце“ у уста рекордан број залогаја.

1. Тужне изелице.
– Реч је о покушају да се осећања потисну једењем, а храна постане утеха за тугу кад, на пример, љубави дође крај. Расположење значајно поправља физичка активност.

2. Забринуте изелице.
– Анксиозност узрокује стрес и појачава осећај глади. Повећава и страх да ће се у будућности догодити нешто страшно. Храна је ту да уклони симптоме као што су презнојавање, напетост и дубока унутрашња узнемиреност.

3. Усамљене изелице.
– Самоћа спада у „ударне“ емоције које узрокују гојазност. Храна је у том случају замена за оно што недостаје: партнер, пријатељ, особа с којом делите све. Са повећањем телесне тежине расту и емоционални проблеми у везама и браку. Постоје две врсте усамљености: готово никакав друштвени живот уз обиље времена за црне мисли и крајње површне везе међу људима од којих можете да очекујете само критике или неугодан осећај одбачености.

4. Гневне изелице.
– Осећање љутње се јавља кад особа не може да добије оно што жели, па се кљука храном како би се утешила. Већина жена бесни кад партнер каже нешто лоше о њиховом телу или алавости и не оклева да, њему у инат, поново напуни тањир. Лековито дејство може да има отворени разговор о вишку килограма.

5. Доконе изелице.
– Досада је вероватно најраширенији облик емоционалног једења. Тешко је набројати колико хране у току дана смаже човек који не зна шта ће са собом. Препорука је да под хитно нађе неку занимацију или да се досађује тамо где нема хране на видику.

6. Слављеничке изелице.
– Мисли се на људе који не могу да замисле празник/прославу без преждеравања и не желе да учествују ако нема једења и пијења. Не схватају да су друштвени догађаји измишљени због дружења, а не због „убијања“ храном. Ако смо вас убедили да кренете на дијету, не будите од оних који изгубе само расположење. И мисле: „О, Боже, ако ми не можеш помоћи да смршам, учини бар да се моји пријатељи угоје“.

Наставак прочитајте у броју 3111.