Што нижа лига то више брига
ФУДБАЛ НАШ НАСУШНИ

„Какав ти је фудбал, таква ти је држава“, каже Мирко Поледица председник Синдиката професионалних фудбалера на све чешће ситуације спорних голова, спекулација о намештеним утакмицама и физичких обрачунима у српском фудбалу. Ово се, пре свега, односи на ниже лиге, али сведоци смо да ни Суперлига није имуна на све побројано. Ипак, они који сву неправду и грубост овог спорта на терену и ван њега, најбоље осећају су фудбалери који нису стигли до једног од 16 најбољих клубова у Србији.

Један од таквих примера је и скорашњи инцидент на утакмици Српске лиге „Исток“ између „Јединства“ из Параћина и ФК „Јагодине“, а поводом ког се тренутно води истрага.

– У 90. минуту утакмице, при резултату 0:0, играчи “Јагодине” су из контре постигли гол. Сви сматрамо да је то био фаул, али судија није досудио тај прекршај. Цео наш клуб се побунио против тога и уследила је расправа, после које је наш тадашњи председник клуба искључен – прича Александар Јовановић, председник Јединства из Параћина.

Четврти судија је, у сарадњи са главним, ипак поништио гол па су играчи „Јагодине“ у знак протеста напустили терен.

 

Како Јовановић наводи, све је ово претходило гужви која се касније десила, где је представник параћинског клуба оптужен да је претио судијама и натерао их да пониште гол.

-Фудбалски савез Региона Источне Србије (ФСРИС), казнио је дисциплински председника „Јагодине“, Владицу Милановића са 30.000 динара новчане казне и забране рада у фудбалу од шест месеци и наш Дукић је кажњен са 10.000 динара због црвеног картона и на томе се све завршило, што се тиче савеза – рекао је Јовановић.

Озбиљнији инцидент догодио се у октобру 2021. године на утакмици ФК „Слога“ из Малче и ФК „Новоселац“, на утакмици друге Нишке лиге. Потукли су се играчи на терену, а „Јужне вести“ преносе сведочење Ненада Тошића из „Слоге“ који је рекао да је један играч теже повређен и да има прелом скочног зглоба.

– Поднели смо и пријаве, очекујемо да ће полиција и тужилаштво да ураде све што треба – каже Тошић.

 

Текст и фотографије Давид Пуношевац и Предраг Станојковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању