Како препознати и лечити
ГАСТРИТИС

„Месецима сам имао тегобе са желуцем на које нисам много обраћао пажњу јер сам још увек млад, све док нисам почео учестало да повраћам и да губим килограме. Моја лекарка сумња на хроничан гастритис, а ја се плашим се да није нешто озбиљније?“

                                                                                  Бојан из Сталаћа

 

 

Гастритис спада у групу најчешћих обољења гастроинтестиналног система који представља упални процес слузокоже желуца. Слузокожа облаже желудац и са желудачном киселином разграђује храну уједно штитећи организам од различитих патогених микроорганизама. Када дође до упале желудачне слузнице долази до поремећаја читавог система за варење и тада желудац није у стању да адекватно обавља све функције што га чини осетљивим и подложним негативним утицајима микроба.

 

НАЈЧЕШЋИ УЗРОЦИ – Узроци за настанак гастритиса су различити, а најчешће су у питању бактеријске или вирусне инфекције (бактерије helicobacter pylori, esherihije coli и campilobacter), стресна стања посебно након операција или повреда, генетска предиспозиција, аутоимуна обољења попут дијабетеса тип 1, тиреоидитис, Кронова болест… Иритацију слузокоже желуца могу изазвати и различити лекови који се користе против болова, прекомерни унос алкохола и кофеина, преједање и учестало повраћање које временом оштећује слузокожу.

 

ТИПОВИ –  Хронични гастритис представља запаљење желудачне слузнице коју карактерише лимфоплазмaцитама инфилтрација. Може да остави трајне последице на слузокожу желуца и да доведе до појаве улкуса или чирева. Обољење је често локализовано и неправилно распоређено дуж слузокоже, а постоји акутни (који се јавља нагло) гастритис и хронични који могу бити ерозивни и неерозивни. Хронични гастритис типа А је ређа форма са локализацијом запаљенског процеса у телу и фундусу желуца, док је у антруму (завршном делу) ређе захваћен. Тип Б је много чешћи код младих особа и првенствено је локализован у антруму, док је код старијих обично захваћен цео желудац.

 

ГЛАВНИ СИМПТОМИ –  Гастиритис се може развити и без симптома. Обично се прво примети отежано варење, осећај нелагоде и надутости у пределу стомака после оброка, а главни симптоми који могу да укажу да је у питању хронични гастритис су тегобе које се јављају у горњем делу трбуха, губитак апетита, осећај гађење према храни, учестале мучнине, бол у виду жарења или чупања у желуцу који се повећава током јела, као и често подригивање и повраћање које доноси краткотрајно олакшање. Код тежих случајева учестало повраћање може да изазове и остале проблеме попут дехидратације, наглог пада артеријског крвног притиска при устајању, а могу се јавити и тамне, катранасте столице услед капиларних крварења.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању