Слатке и здраве
УРМЕ

Урме нису само шећерна бомба већ су воће које је изузетно здравствено корисно и богато хранљивим материјама. Богате су гвожђем, калцијумом, магнезијумом, витаминима Б групе, манганом, цинком, витамином К. Вероватно сте чули да и најбољи тенисер света икада, Новак Ђоковић, обожава урме и да их веома често конзумира управо због потребе за здравом енергијом.

Постале су саставни део сваког јутарњег смутија, колача „без шећера“, здрава грицкалица која се радо ужина, па сваки производ који је заслађен урмама на етикети може да садржи „0% шећера“.

Уколико сте анемични и гвожђе вам је у паду, треба да знате да је препоручљиво да једете урме. Сто грама урми садржи око 0,90 грама гвожђа, што представља око 11 одсто препоручене дневне вредности. Будући да урме садрже и доста влакана у себи одличне су за лакшу и бржу пробаву. Заустављају дијареју а најбоље ће деловати као лаксатив и стимулисати лења црева уколико их потопите увече у воду и оставите да пусте свој сок. Уз то оне помажу да се цревна флора брже обнови. Треба знати да урме регулишу и телесну тежину. Један од разлога је и то што изазивају осећај ситости. Уколико сте гладни и на празан стомак узмете урму, она ће регулисати рад црева и нећете посезати за индустријским грицкалицама пуним белог шећера. Само немојте претеривати јер килограм урми садржи скоро 3.000 калорија. Оно што је добро јесте да оне немају холестерол али и да смањују ниво ЛДЛ нежељеног холестерола, па се препоручују људима који имају овај проблем. Јачају срце, снижавају крвни притисак. Богате су калијумом а имају мало натријума у себи. Управо тај калијум је важан и за здрав нервни систем а научна истраживања кажу да унос око 400 милиграма калијума може  значајно смањити ризик од можданог удара.

Изврсна су храна за мозак јер садрже фосфор, па их грицкајте уколико се бавите интелектуалним радом.

Називају их још и витаминима за очи и то због лутеина и зеаксантина који су важни за мрежицу и макулу ока јер могу спречити оштећење макуле која се јавља у старости.

 

Припремила Б.Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању