Никад веселији и лепши
ГАСТРО СРЕМ

Овогодишња пета по реду манифестација „Гастро Срем“ одржана 2. и 3. септембра у Старој Пазови, превазишла је по организацији, броју учесника и расположењу све досадашње. Може се слободно рећи да је ово био највеселији „Гастро Срем“ до сада. Можда и најбогатији јелима из пребогате сремачке традиције. Аутентичне ваљушке насуво, „око села теста“, тесто на курзовини, резанци са маком, словачке надлацке, ћуфте у кифли… нису могле да саставе пар минута на тезгама, а већ су биле распродате. Наравно, најдужи ред је, као и претходних година био код Словакиња које су правиле надлацке. Укусно тесто на пари чекало се и по пола сата.

И док су једни чекали, други су имали прилику да уживају у игри и песми културно уметничких друштава, тамбураша, да погледају кувар стар 120 година у коме су рецепти сремачких специјалитета исписани ручно. Кувар има 403 рецепта и 227 страна, а тренутно се налази у власништву породице Јанковић из Срема која га је уступила Манифестацији током дана одржавања. Његов аутор био је Никола Јанковић (1869-1947) по занимању банкар. Поједини рецепти су написани и на немачком језику. Овај кувар чува рецепте који су већ деценијама заборављени.

У оквиру кулинрског „перформанса“ који се одржавао оба дана, на централном делу манифестације, осим такмичења у брзом развијању теста, припремању надлацки, своја кулинарска умећа посетиоцима је представила и најпознатија, награђивана, српска гастро блогерка Миња Богдановски. Поред Миње ове године на платоу Зорана Ђинђића нашли су се и мали произвођачи вина из Војводине, али и афирмисане винарије. Све то дало је овом фестивалу додатну стимулацију да следећи буде још бољи и већи.

– Више од 70 излагача, аутентични производи и укуси, звуци тамбурица,  мириси традиционалних јела, све је то Гастро Срем. Ово је манифестација која чува културу и традицију. Трудимо се да сваке године буде све садржајнија и боља и по реакцијама посетилаца видимо да је то заиста тако – истакла је Драгана Зорић Станојковић, директорка Туристичке организације општине Стара Пазова.

 

Текст: Зорица Драгојевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању