Где почива Александар Велики

Мистерија дуга 23 столећа

Хумка невелика, обрасла травом, никада човек не би помислио да се испод налази право благо. Ни улаз није примерен. Са великог асфалтираног платоа унутра води узана бетонирана стаза. Два мала потпорна зида од блокова усмеравају посетиоце. А све то вечни је дом Филипа Македонског, оца чувеног Александра, владара за чијим последњим почивалиштем трагају грчки археолози. Све у нади да ће једнога дана да демантују претпоставке да је Александар заувек остао у Египту, већ да се ипак, пред смрт, докопао домовине. Било је таквих назнака у неколико наврата.

У Вергини почива Филип. А као бомба је одјекнула вест 2013. године да је тек откривени локалитет у Амфиполису можда вечни дом његовог сина Александра. Данас су ово два изузетно посећена археолошка локалитета. И без обзира што у Амфиполису нема посмртних остатака Александра Великог, значај овог налазишта привлачи стручњаке и туристе из целог света.

Када се прође кроз улазна невелика врата, посетилац у полутами, са дискретним светлима из зидова, урања у један давни свет. Фотографисање је забрањено, али, свеједно, тај утисак мозак мора да сачува заувек.

Крајем седамдесетих година прошлог века грчки археолог Манолис Андроникос је саопштио да је сигуран да је велики тумул у Вергини заправо маузолеј македонских краљева. Убрзао је радове и, за нешто мање од месец дана ископавања, наишао на четири гробне коморе са нетакнутим гробницама. Не само у Грчкој, већ било где у свету, мало кад се нађу неопљачкане гробнице великана. Зато је ово била, те 1977. године, светска вест број један. У ископавањима осамдесетих година археолози су нашли још три гробнице. Пажњу светске јавности тада је привукла и изјава археолога Манолиса да у једној од гробница почива Филип Македонски, а да у једној почива Александар Четврти, син Александра Великог и Роксане.

Пише О. РАДУЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању