Превентива рака грлића материце
ГИНЕКОЛОГИЈА

Канцер грлића материце је други водећи узрок оболевања од малигнитета код жена у Србији, а чак трећина жена нсу урадиле скрининг тест, што је више од глобалног просека тестирања који износи 31,2 одсто.

Да би додатно мотивисала акцију у борби против ове болести, компанија BGI Genomics је недавно објавила свој Извештај о стању свести о раку грлића материце, који је објављен на Светски дан самопомоћи, 24. јула 2023. Светска здравствена организација (СЗО) напомиње да се самопомоћ – укључујући скрининг рака грлића материце – може практиковати 24 сата дневно, 7 дана у недељи.

Овај Извештај процењује ниво знања, ставова и пракси у вези са скринингом рака грлића материце и вакцином против хуманог папилома вируса (ХПВ). Испитујући ове кључне области, истраживање настоји да истакне повезане препреке и прилике. Анкетирано је 1.878 жена из шест земаља: Бразил, Кина, Саудијска Арабија, Србија, Тајланд и Уругвај.

У Србији, 36,5 одсто жена није урадило скрининг тест, што је више од светског просека који износи 31,2 одсто. Поред тога, само 62,5 одсто вакцинисаних жена иде на скрининг тестове, што је ниже од глобалног просека од 82,1 одсто.

Треба знати да је вакцинација против ХПВ-а примарна превентивна интервенција и не елиминише потребу за скринингом касније у животу јер постојеће вакцине не штите од свих високоризичних типова ХПВ-а и имаће ограничен утицај на болест код невакцинисаних жена и оних које су вакцинисане у каснијем животном добу

Други кључни закључци из овог извештаја укључују и следеће:

Свест о ХПВ-у утиче на стопе скрининга рака грлића материце: Међу женама које нису свесне да је рак грлића материце често узрокован ХПВ-ом, 39,1 одсто њих никада није урадило скрининг, што је више од глобалног просека који износи 31,2 одсто.

Више избора, мање препрека: Преваленција ХПВ-а, односно укупан број оболелих унутар неке популације, гледано по узрасту, била је највећа код младих жена, оних које су млађе од 25 година и то са 22 одсто. Ипак, треба рећи и то да 43,5 одсто жена старости од 21 до 25 година – највише међу испитаним старосним групама – избегавају мушке лекаре који раде Папа тест. Због тога би женама, посебно младим, требало понудити HPV DNK тестове поред Папа теста.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању