Вируси, укоченост, прехладе
ОПАСНОСТИ ОД КЛИМЕ

Највише се треба чувати лоше одржаваних уређаја за хлађење јер они могу да изазову различите проблеме: алергије, астму, ринокоњуктивитис а најопаснији су управо за људе који имају слабији имунитет и који су хронични болесници. У њима се задржавају различите бактерије и вируси, плесни и гриње које могу изазвати инфекције као и хроничне болести дисајних путева.

ЛЕГИОНАРСКА БОЛЕСТ – Често ни не приметите колико ситних капљица удишете док седите у просторији или у колима где ради клима уређај. Уколико та клима није очишћена постоји ризик да се добије инфекција бактеријом Legionela pneumofila која узрокује легионарску болест. Симптоми су веома висока температура, преко 40 степени, бол у грудима, главобоља, малаксалост, дијареја, кашаљ, осећај хладноће… те ова бактерија може да изазове упалу плућа, понекад и са смртним исходом. Данас је захваљујући напретку медицине смртност сведена само на 5 одсто.

КОКСАКИ ВИРУС – Њега је веома тешко открити, и више је познат као болест прљавих руку али се веома често може „покупити баш из климе“. Тешко се открива јер су симптоми слични прехлади, јавља се наглашен осећај малаксалости, не можете се попети ни уз степенице и дуго се задржава у организму. Постоје специјални тестови који се раде да би се утврдило присуство овог вируса у организму.

РАЗЛИКА У ТЕМПЕРАТУРИ – Разлика у температура између расхлађеног простора у коме током рада боравимо и спољног ваздуха  у летњим месецима је обично велика, некад чак и преко 20 степени. На то посебно треба обратити пажњу јер она не би смела да буде већа од шест до осам степени. Нагле промене температуре могу да доведу до колапса кардиоваскуларног система и може доћи до наглог ширења крвних судова, па и инфаркта. Зато је потребно прилагођавање пре него што изађете из климатизованог простора јер организам мора да се припреми на промену. Довољно је да пре изласка из стана или куће климу искључите неких 15 минута.

УКОЧЕНОСТ – Током вишечасовног седења у климатизованим просторија долази до реакција у нашем телу – скупљају се крвни судови у рукама, врату, лопатицама. Наш организам овако реагује услед смањења телесне температуре у периферним деловима тела и одржавања температуре виталних органа. Зато могу настати грчеви и болови у врату и раменима, чак може доћи и до укочености која се лечи антиреуматицима. Обратите и пажњу на лице да не би дошло до парезе фацијалис, парализе живаца. Уколико дође до ових проблема, потребно је узети магнезијум и препарате са витаминима Б групе који добро делују на рад нерава и мишића.

ОДРЖАВАЊЕ – Потребно је редовно сервисирати клима уређаје, чистити како филтере, тако и цео уређај да би се спречило нагомилавање и развој инфективног материјала којег удишемо док клима ради.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању