Када и како позвати број 194
ХИТНА ПОМОЋ

Ретко ко од нас никада у животу није позвао Хитну помоћ, било ради савета или због доласка екипе. У разговору са  др Данијелом Јевтић, која је пуне 34 године лекар на терену као и у позивном центру Хитне помоћи, упозајемо се са суштином урегентне медицине (јер „Хитна помоћ чека позив, а не позив Хитну!“), начином разговора на броју 194, предавањем позива, поступцима до доласка екипе и указивањем прве помоћи.

Шта значи Хитна помоћ?

– Хитна помоћ подразумева непосредну животну потпору, неопходне и неодложне медицинске интервенције ради спасавања живота, очувања здравља и превенције инвалидности. Практично, то значи да идемо на: новонастале тегобе које непосредно угрожавају живот и здравље пацијента; значајна и прогресивна погоршања хроничних симптома; задесне ситуације.

Завод за ургентну медицину у Београду позивамо на број 194 (број Хитне помоћи), стално доступан и бесплатан.

Ко су пацијенти Хитне помоћи?

– Хитна помоћ одлази на све ситуације и стања почев од првог све до последњег удаха – од доласка на свет новорођенчета, преко детињства, младости, зрелости, све до најдубље старости, завршне фазе болести и утврђивања смрти (у одређеним ситуацијама).

На којим све местима интервенишете?

– Кућа, радно место, јавно место.

Када и на које све позиве одлазите?

– Наше радно време је 24-сатно, ангажовани смо у мирнодопским, али и у ратним условима (бомбардовање). Одлазимо и на: масовне и саобраћајне несреће, скупове високог ризика, кризне и вандредне ситуације (пожари, поплаве, експлозије, тровања гасовима, испарењима, хемикалијама, у ковид епидемији…).

Како позвати 194?

–  Обавезно треба навести:

године и пол пацијента (важно због дијагнозе, прогнозе и дозе лека)

главне тегобе (од када трају и да ли се појачавају)

да ли постоји претходно обољење и која је основна терапија

да ли је присутна алергија на лек или храну

да ли користи антикоагулантну терапију (лекове за разређивање крви)

Молимо саговорника да измери температуру, крвни притисак, пулс, гликемију и број удаха у минуту. Кад год је могуће успостављамо лични контакт са пацијентом или молимо да се принесе слушалица болеснику, како би лекар могао да процени начин дисања и говора. У случају поновног позива, кад год је то могуће, звати са истог броја са ког су се већ јављали ради боље оријентације (јер све што укуцамо од података везује се за тај број телефона).

Како предати позив?

– Име и презиме, старост и пол пацијента; улица, спрат, стан, општина (важно јер има истих назива улица у разним деловима града); број телефона код пацијента

Пре доласка екипе припремити најосновнију медицинску документацију и по могућности последњи ЕКГ, ради поређења са новим ЕКГ-ом.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању