Шта треба јести, а шта избегавати
ИСХРАНА У ВРЕМЕ ПОСТА

Уздржавање од хране животињског порекла и млечних производа током одређеног периода има позитиван утицај на здравље. Многе студије показују да, уколико се пост правилно примењује, долази до уклањања масноћа у пределу стомака које се најтеже елиминишу, што је веома важно јер оне представљају опасност од кардиоваскуларних болести и дијабетеса. Током поста користи се храна која се далеко лакше вари и која је богата влакнима што помаже у избацивању штетних материја из организма, а повећаним конзумирањем рибе и плодова уноси се и већа количина омега 3 масних киселина које су изузетно здраве за организам и крвне судове. Такође, духовни аспект поста позитивно утиче на психу, а духовно здравље подједнако је важно као и физичко.

 

Кардиоваскуларне болести

Уколико се пост примењује дужи временски период, односно свих 40 дана, показани су одлични резултати у снижавању крвног притиска који временом може утицати и на појаву срчаних болести. Међутим, треба знати и да се проблеми са притиском могу вратити уколико се након поста настави са нездравим навикама.

 

Вредности шећера у крви

Неколико истраживања је потврдило да се посном исхраном регулише инсулинска резистенција, а на тај начин се може спречити  дијабетес. Студија која је рађена на људима који имају дијабетес типа 2, показала је да краткотрајни или повремени пост може значајно да смањи ниво шећера у крви. Дијабетичарима се никако не препоручује строжи пост у дужем интервалу, тако да би посебно у том случају требало консултовати лекара и никако не би требало започињати пост ни уколико су вредности шећера у крви ниже.

 

Хормон раста

Истраживања су показала да је људски хормон раста (ХГХ) важан и за многе друге процесе у организму, а не само на висину, јер утиче и на метаболизам, губитак телесне тежине и снагу мишића. Показало се да се већ током целодневног смањеног уноса мрсне хране или гладовања бележи значајан раст тог хормона, посебно код мушкараца.

 

Баланс киселости

Како се током поста уноси више воћа и поврћа, постиже се и добар баланс киселе и базне средине у организму што је изузетно важно. Скоро сво воће, чак и оно које има кисео укус попут лимуна, грожђа и малина је базно када доспе у желудац.

 

Смањује упалне процесе

Протеини који утичу на упалне процесе у телу називају се инфламаторни цитокини чија вредност драстично опада након три недеље поста. Управо због тога, дијетална исхрана се препоручују и ван поста за реулисање упалних процеса и опоравак од болести.

 

Продужава живот и виталност

Постизање духовног и телесног баланса током  поста знатно утиче и на смањење хормона стреса који изазива многе болести. Иако још увек нема довољно доказа, примећено је да особе који се повремено уздржавају од мрсне хране живе дуже и квалитетније, а поред тога, иако није тачно разјашњен механизам деловања, такав режим исхране блокира и раст туморских ћелија.

 

Н. У.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању