Микро и макро нутријенти
ИСХРАНА

Хранљиве материје су једињења која се налазе у намирницама и оне су телу потребне за обављање основних животних функција. Пошто људско тело не може само да производи хранљиве материје, њих треба обезбедити храном због њихове посебне важности за људско здравље, за енергију, раст, репродукцију и превенцију болести.

Укупно постоји 6 есенцијалних хранљивих материја потребних телу: угљени хидрати, масти, протеини, витамини, минерали и вода. Иако су сви ови нутријенти неопходни, они су класификовани у две категорије: макронутријенти и микронутријенти.

 

Макронутријенти

То су примарни градивни блокови људске исхране, они чине калоријски садржај хране и укључују угљене хидрате, протеине и масти.

          Угљени хидрати су шећери, скроб и влакна који се налазе у биљној храни и примарни су извор енергије за тело. Угљени хидрати се разлажу у глукозу кроз варење, коју тело користи за енергију током дана, и помажу у контроли глукозе у крви и метаболизму инсулина, учествују у метаболизму холестерола и триглицерида и подржавају здравље црева. Угљени хидрати дају 4 калорије енергије по граму и налазе се у житарицама, воћу, поврћу, пасуљу, сочиву и млечним производима.

          Протеини се састоје од аминокиселина и налазе се у животињским и биљним облицима. Протеини доприносе структурној и механичкој функцији, регулишући процесе у ћелијама и телу, и по потреби обезбеђују енергију. Протеини обезбеђују 4 калорије енергије по граму и налазе се у месу, морским плодовима, јајима, млечним производима, махунаркама, орашастим плодовима и семенкама.

          Масти се састоје од масних киселина и долазе у засићеним и незасићеним облицима. Масти су главни извор ускладиштене енергије у телу, доприносе ћелијској структури и функцији, регулишу температуру, штите телесне органе и обезбеђују телу витамине растворљиве у мастима. Масти обезбеђују 9 калорија енергије по граму и налазе се у животињским мастима, уљима, млечним производима, авокаду, орасима и семенкама.

          Вода је такође макронутријент у смислу да је телу потребна у великим количинама. Људски организам може да издржи и неколико недеља без хране, али само неколико дана без воде. Наше тело се састоји од 50 до 75 одсто воде, она формира базу крви, дигестивних сокова, урина и зноја, али је она и део мишића, сала и костију. Вода нам је потребна како бисмо остали здрави и дали крвотоку довољно течности како би крв протицала кроз крвне судове, како бисмо избацили токсине из организма, регулисали температуру тела кроз знојење, „подмазали“ зглобове, смањили ризик од циститиса чишћењем бешике од бактерија, помогли варење и спречили затвор, дали лицу и кожи здрав изглед и како бисмо помогли у преносу хранљивих материја и кисеоника до ћелија. Иако вода не обезбеђује енергију путем калорија, она је неопходна за људски живот.

 

Пише Александар Тасић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању