Круна остаје у Европи
НОВА МИС СВЕТА

Надмашивши 11 девојака из целог света, Кристина Пишкова (23) студенткиња права и манекенка из Чешке крунисана је за Мис света 2024, у Мубају у Индији где је ове године одржано 71. међународно такмичења лепоте.

У низу догађаја током прелиминарног такмичења, укључујући фитнес, лепоту, таленат и јавни наступ, неколико такмичарки је пречицом стигло до топ 40, колико девојака се појавило на финалној вечери. Број девојака које су дефиловале под рефлекторима и пред телевизијским камерама убрзо је смањен на 12, а затим на осам, када су мисице морале да одговарају на питања на тему онога о чему се разговарало на последњем самиту Г20 који је прошлог септембра одржан у Њу Делхију.

Замољена да осветли питање које посебно утиче на здравствену заштиту жена, Пишкова је говорила о уклањању стигме и стида око менструације, рекавши да је „бити жена дар“ и да менструација не треба да буде табу тема.

После последњег пресека, четири такмичарке су излагале своју филантропску платформу пред тројицим бизнис могула из „ Shark Tank India“ франшиза америчког ријалитија „Shark Tank“ који приказује предузетнике који праве пословне презентације пред панелом инвеститора „ајкула“, који одлучују коме ће дати новац да оснује своју компанију. Свака од четири финалисткиње представљала је један регион у свету: Европу, Африку, Америку и Карибе, Азију и Океанију. Пишкова је однела победу над Јасмином Зејтун из Либана, Аш Ејбрахамс из Тринидада и Тобага и Лесего Чомбо из Боцване. Ове три девојке, заједно са Џесиком Гејген из Енглеске  сматрају се „континенаталним победницама“ такмичења. Пишкова је на трону заменила Каролину Бјелавску из Пољске, која је победила 2022, а прошле године такмичење није одржано.

Наша представница на овом такмичењу била је Ања Радић (23) из Београда, студенткиња Пројектног и иновационог менаџмента и ИТ-а, некадашњи ПР спортског центра Новака Ђоковића која је добила улогу и у телевизијкој серији „Закопане тајне“ која ће се тек појавити пред гледаоцима. Пласирала се у топ 10 у спорту, али није ушла међу 40 најлепших.

Мис света сматра се најстаријим међународним такмичењем лепоте, а основано је у Уједињеном Краљевству 1951. године као „такмичење у бикинију“.

М. С.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању