Искористите своје уставно право
ИЗБОРИ У СРБИЈИ

Основно питање свих избора гласи: да ли ће владајућа Српска напредна странка, уз помоћ Социјалистичке партије Србије, сачувати монолитност на готово свим нивоима или ће њихова снага почети да јењава. Опозиција је, чини се, сабила редове, свеукупно делује доста хомогеније поредећи са ранијим изборима и излази у неколико (пет), програмски и идеолошки, сродни(ји)х колона (додуше, проевропска опозиција излази уједињена, а тзв. национална се поделила у три релевантна дела док наступа и једна „мешовита“ коалициона листа).
Поред „класичних“ политичких тема својствених нашем поднебљу – Косово, европске интеграције, сарадња на геополитичком плану, са Западом и(ли) земљама БРИКС-а, односа према украјинском рату (мада у нешто мањој мери него лане), ову кампању обележиле су, што није неочекивано, и оштре поруке и оптужбе за корупцију и криминал, демографско стање нације, а добар део кампање отишао је на свакодневне теме социо-економског аспекта питања значајних за живот људи.
„Илустрована Политика“ је пред ово децембарско гласање, иначе тек друго „зимско“ од 2006, разговарала са двојицом прекаљених познавалаца политичких односа у друштву и коментатора актуелних збивања, Владимиром Вулетићем и Ђорђем Вукадиновићем.
Обојици је најпре постављено питање какву излазност очекују, а затим које су то кључне тачке преко којих се преламају како предизборне поруке, тако и могући изборни резултати. И док су и један и други сагласни по питању изражене поларизације присутне у јавном простору и медијима – за и против актуелне власти, њихова гледишта и процене када је посреди излазност значајно су удаљена.
Владимир Вулетић: Не очекујем неку претерано велику излазност и када бих сад морао да процењујем то би било нешто преко 50 одсто, што делује ниско, а можда и уобичајено за наше изборе у прошлости. Зашто то мислим? Па, тренутно не видим ону очекивану предизборну атмосферу и температуру, има мало билборда и осталих ствари које прате утакмицу. Ипак, за очекивати је да се то промени можда у самом финишу предизборне кампање па да ће странке интензивирати своје делатности. За сад је то све и даље помало бледуњаво.
Ђорђе Вукадиновић: Излазност је увек важна, чак и кад не утиче или не утиче битно на резултат, она у ствари представља одраз кредибилитета избора и даје тј. повећава легитимитет изборним резултатима, без обзира што у Србији не постоји цензус за излазност који мора бити задовољен. Ипак, већа излазност повећава легитимитет целокупног изборног процеса, а такође она заиста може и да утиче на резултате. Лично, очекујем врло велику излазност барем за наше услове, значи, ону која иде преко 60 одсто. Она је, у ствари, и доста виша него што показују бројке јер је, реално, бирача који могу да изађу да гласају бар 10 одсто мање него што их је на бирачком списку. Тако да је излазност од неких 60-ак одсто заправо 70+, а то би било врло, врло високо.

Што се тиче предизборних тема које су у фокусу овогодишњих избора наши саговорници су рекли

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању