Делимично уклоњене барикаде на путевима
ПОСЛЕ ПРОТЕСТА СРБА НА КиМ

Наком месец дана потпуне блокаде путева према селима Јошаница на Рогозни у општини Лепосавић и Стануловиће на Копаонику, које се налази са друге стране административне линије у атару села Брус, од прошле недеље мештанима ових села омогућено je да сада, кретањем цик-цак линијом прођу блокирани део пута.

Крајем октобра локални путеви су били потпуно блокирани што је створило велике проблеме овдашњем становништву и онемогућило слободу кретања и обављање свакодневних обавеза. Сада је проблем делимично решен, бетонске препреке су донекле скрајнуте али су још на путевима. Мештани ових села, истичу да су се мучили на свакојаке начине да стигну до посла, одведу децу до школе, или оду до продавнице и лекара.

Становници Стануловића кажу да су углавном једним колима долазили до препрека, па прелазили блокирани део пешке, а другим колима настављали пут до Лепосавића или даље.

У току прошле недеље пет џипова британског контингента Кфора, ЛМТ тима и полиције у пратњи тешке механизације, утоварном лопатом и виљушкаром, померили су бетонске препреке, тек толико да се може проћи путничким возилом.

Село Стануловиће које се налази на источним падинама Копаоника, у атару општине Брус у централној Србији, граничи се са селом Зрносек, у општини Лепосавић. Од Бруса, којем територијално припадају, удаљени су чак 45 километара, па су мештани углавном усмерени на општину Лепосавић удаљену само десетак километара, где свакодневно долазе због посла или школе. У селу су старачка домаћинства, којима је нарочито у зимским условима потребна помоћ око обезбеђења основних намирница. А зиме у овом поткопаоничком крају знају да буду дуге и хладне, па им је отворен пут најважнији услов за живот. Вредни мештани Стануловића у овој чистој животној средини на падинама Копаоника баве се пољопривредом и сточарством, али како кажу не могу своје производе да продају у Лепосавићу, јер им полиција тражи папире за пролазак робе на тржиште Косова и Метохије.

 

Текст и фотографије :Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању