U MUZEJU GRADA NOVOG SADA
Izložba o Jovanu Soldatoviću

Muzej grada Novog Sada, povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada, 1. februara, na taj dan je otvorio izložbu o Jovanu Soldatoviću, jednom od, kako su naveli, novosadskih, srpskih i jugoslovenskih vajara. Izložba je otvorena do maja. Naziv izložbe je „Jovan Soldatović, dela iz fonda Zavičajne galerije”, a autorka je dr Jelena Banjac, muzejska savetnica u Zbirci strane umetnosti.

Mnogo tekstova je napisano o ovom našem velikom umetniku, mnogo analiza o njegovom radu i delima, a kritičari su složni u jednom: centralna tema Soldatovićevog stvaralaštva bio je čovek, a njegov skulptorski opus nosi duboko humanističku poruku, posvećenu dobrobiti, miru i blagostanju čoveka. Kao društveno aktivna ličnost, Soldatović je bio jedan od inicijatora transformacije Petrovaradinske tvrđave u koloniju umetnika 1953. godine i jedan  je od osnivača Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada.

Povodom izložbe, autorka je napisala, između ostalog: „Soldatović je tokom duge i bogate umetničke karijere doživeo slavu i javno priznanje za svoj rad. Svoje stvaralaštvo je predstavio na četrdeset i osam samostalnih izložbi kod nas i u svetu. Autor je blizu stotinu javnih spomenika širom nekadašnje države. Nagrađen je sa dvadeset i četiri odličja, među kojima su: Nagrada „Politike” za likovnu umetnost (1958), Oktobarska nagrada Novog Sada (1962), Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu (1970), Povelja grada Novog Sada (1981), Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1986) i Vukova nagrada (1999).

Preminuo je 2005. godine, u Novom Sadu, u godini kada je u tom gradu organizovana velika izložba „Aspekti savremene skulpture u Vojvodini”. U parkovskom prostoru, gde su izlagali najznačajniji akteri aktuelne skulpture, postavljena je zasebna izložba „Homagge a Jovan Soldatović”. Tim gestom su autori, ali i izlagači, hteli da odaju počast jednom od začetnika moderne skulpture u nas. Bila je to njegova poslednja izložba, kojoj, na žalost, zbog bolesti i slabosti nije mogao da prisustvuje.

 

Priredio O.R.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju