Ана Кала открива своје Биће
ИЗЛОЖБЕ

У Галерији „Никола Радошевић“ уметница Ана Кала ће до 16. фебруара, у поставци која носи назив „Процеси“ излагати своје радове из серије “Генеза и односи”. Ту се и даље појављује главни мотив, који Ана одавно назива једноставним именом, Биће. Генеза указује на дугогодишње стваралаштво и чињеницу да се исти мотив враћа и показује сада у још јаснијем светлу. Мотив јесте Биће. Генеза ових стваралачких процеса почела је као један сан као главни окидач свега.

“Биће, то је моје друго ја или друга страна мене. Јако дуго ми је времена било потребно да схватим зашто се то Биће враћа у моје сликарство. Мучило ме је да га дефинишем, да га спознам, јер је представљало нешто лично, дубоко закопано и неистражено у мени. Просто, једне ноћи сам сањала то Биће и тај трансформативни сан који никада нећу заборавити је почео да ме “прогони”. Али не као кошмар, него као изазов и мистерија за којима имам неописиву потребу да истражим. Биће је свуда присутно у мојим стварањима. Сада осећам снажно, након двадесет и кусур година стваралаштва, да је ово само почетак следећег зрелог поглавља мог стваралаштва. Осећам да је ова година значајан праг за мене, као особе и као уметника.”, каже уметница о својим делима.

Ана Кала (Калацановић) рођена је 1977. у Београду, а започела је студије ликовне уметности сасвим случајно када је 1996. уписала колеџ Монтгомери у Хјустону, САД. Пре тога није имала никакав додир са уметношћу. Убрзо на том колеџу добила је могућност за прву самосталну изложбу коју су њени професори подржали, тако је и била прва студенткиња на том колеџу која је имала самосталну изложбу. Након три године била је позвана да настави студије на универзитету SUNY Purchase, у Њујорку, где су јој доделили пуну стипендију.

Године 2001. враћа се у родно место где се повукла у себе и започела истраживање генезе креативности у подсвести, на тај начин развијајући свој аутентични апстрактни експресионистички стил. Путујући углавном по Европи, почела је да упознаје интернационалне уметнике и сарађује са некима од њих на разним креативним пројектима од филма, културних догађаја, фестивала и колективних изложби. Иза себе има низ самосталних као и групних изложби како у Београду тако и у другим градовима Европе. Ана је самостални уметник у УЛУПУДС-у од 2015 године. Тренутно ради и живи на релацији Амстердам-Београд.

 

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању