Кошава одувала конкуренцију
ЈЕДРЕЊЕ

На регати „ПМС Жена“, традиционалном медитеранском скупу који се ове године одржао од 8. до 10. марта на Вису, Хрватска, српски тимови „Кошава 2“ и „Кошава 1“ демонстрирали су извандредно једриличарско умеће, освојивши прво и пето место у јакој међународној конкуренцији.

Тим „Кошава 2“ чиниле су Ана Мандић, Мила Илић, Јована Космина, Дуња Илић, Ана Јовановић и Ксенија Јоксимовић, док су у саставу „Кошава 1“ биле Лена Пулетић, Маргарета Тошић, Катарина Тошић, Нађа Станикић, Тара Живковић и Наталија Пантић. Такмичиле су се у формату који подразумева директне трке између два или три брода са ротирајућим посадама, што је омогућило праведну и интензивну конкуренцију, истичући важност тактике, тимског рада и брзе прилагодљивости.

Тим „Кошава“ чини група девојака које долазе из различитих делова Србије, повезаних заједничком страшћу према води и једрењу. „Наш тим чине девојке које све једре од малена. Своје пријатељство од детињства одржале смо и прошле године решиле да се као први тим девојака из Србије опробамо у међународној конкуренцији“, објашњава Ксенија Јоксимовић, скиперка победничког тима. „Име ‘Кошава’ није само назив ветра који је карактеристичан за наше поднебље, већ и симбол снажне везе међу нама која нас инспирише да заједно растемо и постижемо успехе“. Скиперке обе посаде су из Једриличарског клуба Земун, а ту су и девојке из ЈК Гемакс и ЈК Ада, као и из других клубова.

„Регата је била прилика да се још једном потврди солидарност међу женама у спорту. Једна од чланица победничког тима, која је недавно постала мајка, одлучила је да поведе своју бебу, верујући да ће друга посада из истог тима моћи да јој помогне. Међутим, судбина је хтела да се наши тимови нађу један против другог већ у првој трци. У овом неочекиваном окрету догађаја, чланице других тимова одмах су прискочиле у помоћ, доказавши да је жена жени најбољи пријатељ. Овај чин солидарности показао је да, иако је регата такмичарског духа, заједништво и подршка међу учесницама превазилази све границе. Овај догађај не представља само спортско такмичење, већ је и платформа за промоцију женских права и оснаживање, истичући значај женског учешћа у једрењу и спорту уопште“. каже се у саоштењу „Кошаве“.

Организатори регате, Yacht Club Host из Виса, ставили су фокус на промовисање женског једрења, те на окупљање и развој вештина једриличарки различитих старосних група. Према речима Горана Печаревића, председника Yacht Club Host, регата је доказ да спорт није резервисан само за мушкарце и да представља јединствен начин за разбијање предрасуда према женама у спорту. „Остварити победу на регати, поготово као један од најмлађих тимова, и заслужити признање изузетних жена из других екипа, дефинитивно представља велику мотивацију за даљи развој ‘Кошаве’,“ истакла је Јоксимовић.

 

Фотографије Мате Ацалиновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању