Војна штампа обележава 145. година
ЈУБИЛЕЈИ

Када је министар војни Кнежевине Србије, генералштабни потпуковник Јован Мишковић, 1879. године донео одлуку да покрене војно гласило „Ратник“, изговорио је реченицу која је остала записана у свим аналима војне штампе: „Војска без свог листа је као човек без говора“. Од тог времена „Ратник“ ће постати важан часопис за тадашње и будуће генерације официра, који су умешно владали мачем и пером. За првог уредника војног гласила „Ратник“ постављен је генералштабни потпуковник Јован Драгашевић.

Издавањем војног гласила „Ратник“ ударени су чврсти темељи војном новинарству које ће се развијати и унапређивати у долазећим временима и калити у ратовима за одбрану отаџбине у балканским, Првом и Другом светском рату и послератној изградњи земље и новог друштвеног поретка. Постулат записан у војним аналима: „Да се у рат не иде ненаоружан, а својеврсно оружје, вазда је била и остала – реч. Реч та оштрица која немилосрдно засече, рану на срце, непребол у души, језу у костима, тај понор без дна, неспокој и слутња! А опет, увек и свуда присутна. Незамењива. Неодољива. Фатална. Ко с њима, речима, није знао и умео лоше му се писало. И обратно, који с њима добро стајао – добро је прошао. И у миру и у рату“ – и данас важи као општа порука и поука генерацијама припадника армије и посленицима војног новинарства.

При крају Другог светског рата, док су се још водиле тешке борбе на Сремском фронту за коначно ослобођење земље од окупатора и домаћих издајника, 25. фебрура 1945. године, из штампарије у Поп Лукиној улици у Београду кренуо је ка Шиду, Товарнику, Ердевику и пут ровова сремске равнице, први број новог војног листа природно названог „Фронт“. Борци су из „Фронта“, првог војног часописа у новој Југославији, обавештени да је победа на прагу, иако су се још водиле тешке борбе за коначно ослобођење земље. Дуго очекивана и скупо извојеввана слобода засијала је пуним сјајем – записао је дугогодишњи новинар, уредник и аналитичар војних гласила Петар Дамјанов.

Часопис „Фронт“ је после рата у новослобођеној земљи дуго времена био читани лист, који је сликом и речју обавештавао јавност о јачању и развоју оружаних снага тадашње Југославије и приказивао резултате и успехе народа у обнови домовине. Златно доба листа „Фронт“ било је у годинама прошлог века када је главни и одговорни уредник, пуковник Шиме Кроња, добио интервју од Врховног команданта Оружаних снага СФРЈ маршала Јосипа Броза Тита. Био је то јединствен подухват редакције, а часопис је штампан у милионском тиражу и разграбљен за неколико дана.

 

Пише Новица Пешић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању