Чему води укидање динара
НОВИ УДАР ПРИШТИНЕ НА СРБЕ

Такозвана Централна банка Косова (ЦБК) донела је 17. јануара уредбу према којој ће од првог фебруара једина валута за обављање готовинских и платних трансакција на Косову бити евро. У тој уредби се наводи да је она донета у складу са Уставом Косова и законом Централне банке, те да је ЦБК једина „монетарна власт која може да одлучује о дозвољеним апоенима валуте евра за оптицај на територији Косова“. Приштина је тиме унела нову неизвесност за Србе на Космету, углавном за грађане из српских средина. Како ће им живот изгледати већ за који дан, почетком следећег месеца – одговоре не знају још да им дају ни Београд, ни Приштина али ни Брисел, од којег се чује само то да Приштина треба да се уздржи од једностраних потеза и мера.

Додатно неспокојство Србима на КиМ унела је и НЛБ Комерцијална банка – која је имала више филијала и експозитура у свим већим српским срединама – својом најавом да од првог фебруара неће више постојати нити радити на Космету о чему је све своје клијете информисала мејлом. Корисници су обавештени да сви клијенти банке који живе јужно од Ибра од 1. фебруара могу несметано да користе услуге ове банке у Куршумлији, док они са северу Косова, из општина Зубин Поток, Звечан, Лепосавић и Косовска Митровица могу своје послове да обаве у НЛБ Комерцијалној банци у Рашки.

Корисници НЛБ Комерцијалне банке обавештени су да ће сви рачуни странака које желе да наставе сарадњу са овом банком по аутоматизму и без додатних трошкова бити пребачини на екпозитуре у Куршумлији и Рашки.

Како ће од првог фебруара грађани са КиМ који су до сада примали плате, пензије и социјалну помоћ из Србије, у динарима, остваривати то своје право у овом тренутку још нико не зна.

„Толико је драматична ова одлука да се директно одражава на опстанак Срба на овим просторима и саму њихову егзистенцију. Једино је решење да се ова одлука сторнира“, сматра координатор Радне групе за поглавље 35 Националног конвента о Европској унији Драгиша Мијачић.

Према уредби Централне банке Косова, валуте које нису евро, могу се користити само као вредност за чување у физичкој форми или на банковним рачунима, за обављање међународних исплата и за девизне активности.

„Размена валута може се вршити на Косову само преко институција које су лиценциране од стране Централне банке Косова које нуде ову услугу“, саопштила је ЦБК.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању